Zaregistrovat

PROFILY VINAŘSTVÍ

Morávia Víno

Moravia Víno

Produkty vinářské firmy Morávia Víno Prušánky, jejíž současným majitelem je pan Rudolf Tesařík se na našem trhu objevují od roku 1990. První produkce vína probíhala ve vinařském objektu bývalého zemědělského družstva v Břeclavi. V současné době závod sídlí v obci Prušánky, část Podsedky.

Zpracovatelský postup sleduje moderní technologie a každé vyrobené víno je opatřeno certifikátem svědčící o předchozí kontrole ve státní komisi. Teprve potom je víno expedováno, a to po celém území ČR.

Vína dvouletá a starší jsou velmi pečlivě uložena v lahvích ve sklepních prostorách s konstantní teplotou. Tam zrají a dosahují výjimečné kvality. Tato oblast sklepů, zvaná Nechory, je hojně navštěvována turisty, vede zde i vinařská stezka.

Firma vyrábí víno z kvalitních hroznů z oblasti Velkopavlovické a Podluží.

V roce 2002 zaměstnanci naší firmy nově osázeli 12 ha vinic. Nyní je úroda hroznů z vinic využita převážně k výrobě vín s přívlastkem, které tak rozšířily dřívější sortiment.

Vinařství Vladimír Tetur

Vinařství Vladimír Tetur

Vinařská firma vznikla v roce 1992 a navázala na více než dvacetiletou rodinnou vinohradnickou a vinařskou tradici. V začátcích firma hospodařila v klasickém vinném sklípku. V roce 1994 se přestěhovala do nově zbudovaného objektu a v roce 2003 přesídlila do stávajícího moderního provozu, který se nachází v nové průmyslové zóně Velkých Bílovic. Tyto nově zbudované prostory jsou situovány jako nadzemní bezbariérový objekt. Místnosti pro výrobu jsou chlazeny, skladové prostory klimatizovány.

Hrozny bílých odrůd jsou zpracovávány na automatickém italském pneumatickém lisu zn. WELLO a kvasný proces probíhá reduktivní technologií řízeného kvašení v nerezových tancích. Fermentace a kvasný proces modrých odrůd probíhá ve speciálních nerezových vinofikátorech (opět plně automatických) bez přístupu kyslíku a zbytečného šíření rmutu tzv. bezoxidační metodou. Všechna červená vína po vylisování prodělávají jablečno-mléčnou fermentaci ve speciálních nerezových tancích s tepelnou regulací. Bílá vína jdou po vyškolení z nerezového tanku přímo do láhve, aby byla zachována svěžest a ovocnost vína. Červená vína se stočí z nerezového tanku na několik měsíců do ležáckých nebo barikových sudů, aby se vydýchala a poté jdou do láhve. Stáčení do láhví probíhá na automatické lince od firmy WELO.

Firma se zaměřuje pouze na zpracování moravských hroznů, většinou z Velkých Bílovic (oblast Velkopavlovická).

Sklepmistrem je majitel firmy Vladimír Tetur.

Firma hospodaří na 10 ha vlastních vinic, zbývající část hroznů nakupuje od stálých dodavatelů. Zaměřuje se pouze na zpracování moravských hroznů většinou z Velkých Bílovic.

Vinařství Vajbar

Vinařství Vajbar

Vinařství Bronislav Vajbar bylo založeno v roce 1994, za účelem pěstování a následné výroby a prodeje vín. Sídlí ve vinařské obci Rakvice, která je součástí velkopavlovické podoblasti.

Na kvalitu výroby vín, jak bílých tak červených klade firma velký důraz. Bílá vína vyrábí moderní technologií řízeného kvašení, které probíhá při teplotě 15-19°C, z důvodu udržení vysokého aroma kvasícího vína. Červená vína určená k okamžité spotřebě jsou uskladněna v nerezových nádobách a vína nejvyšší kvality zrají v sudech typu „barrique“.

Od roku 2003 se firma zabývá výrobou „mladých vín“. Jedná se o víno vyrobené moderní technologií, tak aby bylo schopné distribuce na trh a následné konzumace na svátek sv. Martina. Pro velký zájem o tento typ vína firma rozšířila nabídku červených mladých vín o vína bílá a růžová.

Vinařství Vajbar v současné době obhospodařuje 16 ha plodných vinic, kde převládají odrůdy Veltlínské zelené, Ryzlink vlašský, Pálava, Müller Thurgau, Svatovavřinecké, Frankovka, Modrý Portugal a Cabernet Moravia.

Vinařství Zborovský

Vinařství Zborovský

Vinařství V & M Zborovský bylo založeno v roce 2001 dvěma bratry s podporou svého otce. Je to firma ryze rodinného charakteru.

Nejprve víno vyráběli v domácím malém sklepě pro vlastní potřebu. Poté od založení firmy v pronajatém a později koupeném rozvětveném sklepě ve Velkých Pavlovicích poblíž kostela. V roce 2007 přesunuli výrobu vína do 6 km vzdálené Vrbice. Zde mají pronajaté rozsáhlejší podzemní prostory. Sklepení ve V. Pavlovicích postupně upravují na prodejnu vín, posezení ve vinném sklepě a na pořádání akcí s vinařskou tématikou.

Zpočátku vinařství vyrábělo víno z 1,5 ha převážně pronajatých vinohradů a z vykupovaných hroznů. V letech 2002 – 2004 výsadbou nových vinic jejich rozlohu zvýšili o 14 ha. Dnes obhospodařují 18 ha vinic vlastních i pronajatých. Mezi pěstované odrůdy patří: Chardonnay, Frankovka, Modrý Portugal, Muškát Ottonel, Rulandské bílé, Rulandské modré, Rulandské šedé, Ryzlink vlašský, Svatovavřinecké, Tramín červený, Veltlínské zelené, Zweigeltrebe. Výhledově počítají s výsadbou dalších odrůd. Pro rozšíření sortimentu vykupují část hroznů od smluvních dodavatelů.

Víno vyrábí citlivým postupem vzhledem ke stavu a zralosti hroznů. Hrozny šetrně zpracovávají a starostlivě zvažují každý výrobní postup. Metodou řízeného kvašení snižují teplotu kvasícího moštu pod 18° C. Nízké teploty při kvašení uchovávají ve víně příjemnou ovocitou i květnatou vůni, svěžest a harmonii. Vína zrají v nerezových nádobách. Většina červených vín dále leží několik měsíců v dřevěných sudech.

Novinky

4.10.2018

Akce
Chardonnay 1l za 60,-Kč

Od 4. - 27.října 2018 Vám nabízíme bílé sudové víno země původu Jižní Afrika z vinařství Morávia Víno Prušánky.

Více

29.9.2018

Naši vinaři si odvážejí z Vídně neuvěřitelných 347 medailí

Moravští a čeští vinaři uspěli na prestižní světové soutěži AWC Vienna a přivážejí 63 zlatých a 284 stříbrných medailí. Ocenění dobré kvality („Seal of Approval“) získalo dalších 107 moravských a českých vín. Celkem tak naši vinaři získali na jedné z největších soutěží vín na světě 454 ocenění. Nejúspěšnější byla společnost Víno Botur s 5 zlatými a Vinselekt Michlovský a.s. se 4 zlatými a 16 stříbrnými medailemi. Účast našich vinařů proběhla za finanční podpory Vinařského fondu a organizačního zajištění Národního vinařského centra.

Více