Zaregistrovat

Lahodná chuť Jižní Moravy - burčák !!!

Lahodná chuť Jižní Moravy - burčák !!!

26.8.2013

Burčák je mošt z hroznů, který již mírně kvasí. Dle stadia prokvašení rozlišujeme sladký, ve varu, po zlomení, mydliňák a mladé víno.

A podzimní zdravotní kůru znáte? Lidová moudrost praví, že pro uchování zdraví musí člověk vypít tolik burčáku za sezónu, kolik krve koluje v jeho žilách. Zkuste to jednou také.

Jaký může být burčák? Tedy stádia burčáku.

Níže uvedené stádia burčáku, tedy nehotového vína, které se pije zejména ve stadiu sladkýve varu (muži někdy dávají přednost stadiu po zlomení).

1. sladký

Převažuje cukr nad alkoholem, burčák je ve stadiu zrodu, chuť moštová.

2. ve varu

Maximální vrchol aktivity kvasinek, poměr cukru a alkoholu 50% na 50%.

3. po zlomení

Zde již převažuje alkoholická chuť nad sladkostí, vystupují kyseliny.

4. mydliňák

Chuť velmi různorodá, obsahuje kvasné látky, ostřejší kyseliny, cukr zaniká, vystupuje alkohol.

5. mladé víno

Téměř čisté víno, ustálená chuť, vystupuje vůně odrůdy, sedimentují kvasné kaly.

Červený burčák

Červený burčák je mošt, který kvasí se rmutem modrých hroznů na červené víno. Má stejná stádia jako bílý burčák, ale zůstává až do vylisování na matolinách.

Novinky

20.7.2020

Akce
Rulandské bílé 1l za 60,-Kč

Od 20.července - 15.srpna 2020 Vám nabízíme bílé odrůdové čepované víno z vinařství Vinný dům Bzenec.

Více

19.7.2020

V Poslanecké sněmovně byla vyhlášena sedmička Parlamentních vín 2020

Parlament České republiky se spojil s moravskými a českými vinaři prostřednictvím druhého ročníku soutěže „Parlamentní víno“. Odborná komise vybrala vína pro prezentaci Poslanecké sněmovny v České republice i v zahraničí. Soutěž loni inicioval předseda PS Radek Vondráček na základě inspirace ze zahraničních parlamentů, a to s cílem propagovat české a moravské vinařství.

Více