Zaregistrovat

Lahodná chuť Jižní Moravy - burčák !!!

Lahodná chuť Jižní Moravy - burčák !!!

26.8.2013

Burčák je mošt z hroznů, který již mírně kvasí. Dle stadia prokvašení rozlišujeme sladký, ve varu, po zlomení, mydliňák a mladé víno.

A podzimní zdravotní kůru znáte? Lidová moudrost praví, že pro uchování zdraví musí člověk vypít tolik burčáku za sezónu, kolik krve koluje v jeho žilách. Zkuste to jednou také.

Jaký může být burčák? Tedy stádia burčáku.

Níže uvedené stádia burčáku, tedy nehotového vína, které se pije zejména ve stadiu sladkýve varu (muži někdy dávají přednost stadiu po zlomení).

1. sladký

Převažuje cukr nad alkoholem, burčák je ve stadiu zrodu, chuť moštová.

2. ve varu

Maximální vrchol aktivity kvasinek, poměr cukru a alkoholu 50% na 50%.

3. po zlomení

Zde již převažuje alkoholická chuť nad sladkostí, vystupují kyseliny.

4. mydliňák

Chuť velmi různorodá, obsahuje kvasné látky, ostřejší kyseliny, cukr zaniká, vystupuje alkohol.

5. mladé víno

Téměř čisté víno, ustálená chuť, vystupuje vůně odrůdy, sedimentují kvasné kaly.

Červený burčák

Červený burčák je mošt, který kvasí se rmutem modrých hroznů na červené víno. Má stejná stádia jako bílý burčák, ale zůstává až do vylisování na matolinách.

Novinky

12.1.2018

Naši vinaři získali loni ve světě více než 700 medailí!

Rok 2017 opět potvrdil neustále rostoucí kvalitu moravských a českých vín a stal se historicky nejúspěšnějším medailových rokem.

Více

8.1.2018

Akce
Ovocné víno višňové 1l za 52,-Kč

Od 8. - 27.ledna 2018 Vám nabízíme polosladké červené ovocné víno z vinařství Vajbar Bronislav vyrobeno v ČR.

Více