Lahodná chuť Jižní Moravy - burčák !!!

4.9.2023
Burčák je mošt z moravských hroznů, který již mírně kvasí. Dle stadia prokvašení rozlišujeme sladký, ve varu, po zlomení, mydliňák a mladé víno.
A podzimní zdravotní kůru znáte? Lidová moudrost praví, že pro uchování zdraví musí člověk vypít tolik burčáku za sezónu, kolik krve koluje v jeho žilách. Zkuste to jednou také.
Jaký může být burčák? Tedy stádia burčáku.
Níže uvedené stádia burčáku, tedy nehotového vína, které se pije zejména ve stadiu sladký až ve varu (muži někdy dávají přednost stadiu po zlomení).
1. sladký
Převažuje cukr nad alkoholem, burčák je ve stadiu zrodu, chuť moštová.
2. ve varu
Maximální vrchol aktivity kvasinek, poměr cukru a alkoholu 50% na 50%.
3. po zlomení
Zde již převažuje alkoholická chuť nad sladkostí, vystupují kyseliny.
4. mydliňák
Chuť velmi různorodá, obsahuje kvasné látky, ostřejší kyseliny, cukr zaniká, vystupuje alkohol.
5. mladé víno
Téměř čisté víno, ustálená chuť, vystupuje vůně odrůdy, sedimentují kvasné kaly.
Červený burčák
Červený burčák je mošt, který kvasí se rmutem modrých hroznů na červené víno. Má stejná stádia jako bílý burčák, ale zůstává až do vylisování na matolinách.
Novinky
7.7.2025
Nektaros 1l za 66,-Kč
Od 7. července - 23.srpna 2025 Vám nabízíme aromatický vinný napoj výrobce VINECO země původu ČR.
6.7.2025
Úspěch pro tuzemská vinařství. Hned tři moravská vína získala na Oenoforu 2025 titul.
V závěru minulého týdne se v reprezentativních prostorách Státního zámku Vranov nad Dyjí uskutečnil 19. ročník prestižní soutěže vín Oenoforum – Czech International Wine Competition 2025. Tuzemská vína letos na jediné mezinárodní soutěži v České republice vybojovala tři tituly – za nejlepší bílé víno, nejlepší cuveé a nejlepší šumivé víno. Dva Championi putují na Slovensko a jeden do Španělska.