Zaregistrovat

Vinotéka Morava přeje šťastné a veselé Vánoce...

Vinotéka Morava přeje šťastné a veselé Vánoce...

21.12.2016

 Pošírovaný losos & okurkový salátek s jogurtem

 

Tenhle recept nás dostal novým pojetím klasického řeckého tzatziki. Okurka nakrouhaná na tenké plátky s lososem dobře ladí – chutí i na pohled.

Příprava jídla

1 V hrnci smíchejte víno, stonky kopru, celý pepř, šalotku, 1 lžičku soli a 750 ml vody a přiveďte k varu. Potom vložte filety lososa, nechte 30 vteřin pošírovat a vypněte. Přiklopte poklicí a nechte stát 5 minut (střed zůstane šťavnatý) nebo o trochu déle, jestli máte rádi rybu zcela uvařenou.

2 Na salát promíchejte okurku, jogurt, česnek a polovinu lístků kopru. Osolte.

3 Děrovanou sběračkou opatrně vyjměte lososa a rozdělte porce na talíře. Ozdobte okurkovým salátem, posypte ho zbylým koprem a růžovým pepřem a podávejte s vařenými brambory omaštěnými máslem.

 

Ingredience

  •  
    • 250 ml suchého bílého vína
    • 2 snítky kopru, lístky nasekané nahrubo, stonky uschované
    • 1 šalotka, nakrájená nadrobno
    • 5 kuliček černého pepře
    • 4x 200g filet z lososa, bez kůže
    • mořská sůl a drcený růžový pepř
    • vařené brambory a máslo k podávání

    NA SALÁT

    • 1 salátová okurka, nakrouhaná na tenké plátky škrabkou
    • 70 g bílého řeckého jogurtu
    • 1 stroužek česneku, drcený

Rychlá příprava jídla si žádá rychlou a jednoznačnou volbu – růžové víno. Volba odrůdy je již trochu složitější, nicméně Cabernet Sauvignon nebo Merlot pro svůj výraznější aromatický projev jen podtrhnou tuto kombinaci. Růžová vína by měla být suchá, maximálně polosuchá, pokud obsahují vyšší kyselinky.

Jestliže vyberete vína se smetanovojogurtovými tóny a s kořenitostí ve vůni i chuti, vyladíte tento recept k dokonalosti. Takové Merloty hledejte na Znojemsku a Cabernety na Velkopavlovicku.

 

Tisková zpráva, zdroj: NVC & Omnimedia, Národní vinařské centrum, o.p.s.

Novinky

5.5.2020

Akce
Pálava 1l za 90,-Kč

Od 6. - 30.května 2020 Vám nabízíme bílé odrůdové sudové víno z vinařství Tesařík Prušánky.

Více

30.3.2020

Moravské Chardonnay je opět nejlepší na světě!

Na mezinárodní soutěži Chardonnay du Monde uspělo moravské Chardonnay z rodinného vinařství Josef Valihrach z Krumvíře a stalo se absolutním šampionem 27. ročníku. Tato soutěž se konala minulý týden tradičně v Burgundsku a opět světu ukázala špičkovou světovou úroveň moravských vín.

Více