Vinotéka Morava přeje šťastné a veselé Vánoce...

17.12.2013
Bažantů bývalo kolem Strassburgu habaděj a tak si je tamní sedláci čas od času dopřávali. Bažant je sám o sobě dost suchý, proto jej budeme jako oni připravovat ve společnosti slaniny.
Stehýnka prošpikujeme, osolíme a obalíme plátkem anglické, spíchneme jehlou nebo párátkem. Vložíme do pekáčku s kytičkou tymiánu nebo provensálského koření, novým kořením, několika stroužky česneku a plátky cibule, podlijeme trochou vody a vínem. Máme-li, přidáme lžíci husího sádla. Pekáček dobře uzavřeme alobalem, dáme na 20 minut zapéct při 190 °C a pak zvolna táhneme asi 2 hodiny či spíše déle při 130 až 140 °C. Maso tak krásně změkne a zůstane šťavnaté. Maso přeložíme do jiného pekáčku a dáme na několik minut prudce zapéct do barvy při 220 °C. Výpek přecedíme, vmícháme kávovou lžičku škrobu rozkvedlanou ve vodě, necháme přejít varem, aby se sosík vyleštil a trochu zhoustl, zjemníme jiskřičkou čerstvého másla. Podáváme s fazolovými otýpkami, šťouchanými brambory s dušenými houbami a bramborovými kroketami. Fazolím okrojíme konce, opereme, asi 3 minuty blanšírujeme ve vroucí osolené vodě, ihned pro-pereme v ledové vodě (získají svěží barvu), za pomoci anglické slaniny vytvoříme otýpky a ty rychle osmahneme na oleji ze všech stran. Osvědčilo se mi pomoci si provázkem, který jsem před servírováním většinou nezapomněl odstranit. Brambory uvařené ve slané vodě prošťoucháme s houbami dušenými na cibulce (lesní jsou lepší, ale vystačíme si i s žampióny) a plátkem čerstvého másla. Krokety smažíme ve fritéze. Varianta: Kdo preferuje zvěřinu s červeným vínem, použije na zahuštění lžíci rybízové marmelády a na dochucení jednu dvě lžíce portského.
Ingredience
- bažant nebo bažantí stehna (dají se koupit mražená za rozumné peníze)
- cibule
- česnek
- tymián (provensálské koření)
- nové koření
- anglická slanina (pancetta)
- čtvrt litru dobrého nasládlého bílého vína
- čerstvé fazolky
- houby
- brambory
- bramborové krokety
- máslo
- škrob
- sůl
Doporučení k vínu
Jako doprovod zvolte vyzrálé plné bílé víno, možná je i varianta s ušlechtilými barikovými tóny. Z odrůd vyberte např. Ryzlink rýnský nebo Chardonnay.
Novinky
29.4.2025
Veltlínské zelené 1l za 66,-Kč
Od 28.dubna - 24.května 2025 Vám nabízíme bílé čepované víno vyrobené v Maďarsku z Farma víno Hovorany.