Zaregistrovat

Pečená martinská husa

Pečená martinská husa

4.11.2009

recept z kuchařky Svatomartinské 2009

Husy končí na pekáči za to, že kejháním vyzradily svatého Martina. Ten se ze skromnosti ukrýval ve chlévě před davem, jenž ho chtěl jmenovat svým biskupem. Sv. Martin proslul milosrdenstvím, jako římský voják rozřízl svůj kabátec, aby dal půlku žebrákovi.

Troubu předehřejte na 200, horkovzdušnou na 180 stupňů. Připravenou husu vložte do pekáče prsíčky dolů. Podlijte horkou vodou (měla by sahat tak do čtvrtiny pekáče), větší a starší drůbež přiklopte druhým pekáčem a vložte do předehřáté trouby. Husu obložte jablky bez jádřinců, pár kousků vložte do břišní dutiny. Šťáva díky tomu získá jemnější a svěžejší chuť a bude hustší.
Během pečení vidličkou propichujte u tučnější husy kůži jednak mezi stehny a trupem, jednak mezi křídly a trupem, ale ne až do masa. Mělo by vytékat jenom sádlo, nikoli šťáva. Aby se sádlo nepřepalovalo, postupně ho odebírejte naběračkou do čisté porcelánové nádoby. Začněte, až když je sádlo dobře vyškvařené a čiré; do té doby husu znovu nepodlévejte.
Tip: Snazší je vyjmout pekáč z trouby, počkat, až sádlo přestane vřít, a odebrat ho. Pak husu podlijte horkou vodou a vraťte do trouby. Během pečení ji občas přelévejte vyškvařeným sádlem.
Když je husa na hřbetě zlatá, otočte ji a pokračujte v pečení a sbírání sádla, dokud nebude upečená dozlatova; trvá to asi 1–1,5 hodiny. Na posledních 20 minut pečení přidejte hrušky a švestky. Měkkou husu pak vyndejte na mísu a překryjte alobalem. Z pekáče seberte zbylé sádlo a přilijte horkou vodu, aby bylo dost šťávy. Usazeniny ze dna a stěn odškrabejte do šťávy a nechte chvíli povařit.
Husu naporcujte, vložte do pekáče a nechte ji v otevřené troubě ještě chvíli odpočinout. Při klasickém podávání s chlebem přelijte každou porci trochou šťávy; zbylou můžete podávat v omáčníku.

Ingredience

  • 1 husa, nejlépe o váze do 4 kg
  • sůl
  • kmín
  • horká voda na podlévání
  • 2 jablka
  • hrušky
  • švestky (slívy)

Novinky

2.6.2025

Akce
Veltlínské zelené 1l za 66,-Kč

Od 2. - 28.června 2025 Vám nabízíme bílé čepované víno vyrobené v Maďarsku z Farma víno Hovorany.

Více

8.5.2025

Nejlepším suchým vínem soutěže ve Štrasburku se stalo moravské Chardonnay!

Nejlepším v královské kategorii suchých vín prestižní mezinárodní soutěži bílých vín Le Mondial des Vins Blancs Strasbourg bylo vyhlášeno Chardonnay RESERVA 2018 B\V vinařství z Milotic u Kyjova. Kromě toho si naše vína připsala triumf v dalších čtyřech odrůdových kategoriích a krásných 36 medailí. Účast našich vinařů proběhla za finanční podpory Vinařského fondu a organizačního zajištění Národního vinařského centra.

Více