Veltlínské zelené
Synonyma: Grüner Veltliner, Grünmuskateller, Zöldveltelini, Veltlinac zleni.
Tradiční oblasti: Rakousko, Slovensko, Maďarsko, Balkán.
Chuť: střední tělo,ovocné tóny,vyvážená,svěží z vyšším obsahem příjemných kyselin.
Ve vůni a chuti můžeme hledat: lipový květ, jemně hořké mandle, pepř, u vyzrálých vín exotické ovoce.
Víno: Veltlínské zelené se používá do směsí pro známková vína a také jako surovina pro výrobu šumivých vín. Ponecháme-li na letorostu pouze jeden hrozne, dosáhneme tak zvýšené extraktivnosti a plnosti vína. Veltlínské zelené dnes tvoří 48,4 % z celkové plochy vinic v sousedním Rakousku a setkáváme se tam většinou s běžnými jakostními víny, která se konzumují k běžné stravě anebo se pijí "pod víchem" v družné zábavě jako "heuriges" - letošní (mladé) víno. Jako mladé voní svěžestí, pepřnatostí a někdy i lehkou vůní doutníku. Z vinic na hlinitých půdách se objevuje vůně lipového květu, na půdách prvohorních hořkomandlová, na spraších kořenitá. Při zrání na lahvi se nejprve objevují zesílené kořenité pepřnaté tóny, které posléze zanikají a kraluje mandlová chuť, zjemněná u přívlastkových vín vyšších stupňů sametovou plností.
Veltlínské zelené-pozdní sběr, polosuchéVýrobce: Vajbar Bronislav Rok: 2015 Krásné a jemně nasládlé víno ocení nejen ženy, ale i řada mužů... Barva je sytě zlatá. Vůně je velmi bohatá a plná. Nacházíme podsadité tóny marmelád z letního ovoce, ovocného čaje i gumových ovocných bonbónů. V druhé vlně kořenité a zemité tóny. Chuť je příjemně nasládlá, koncentrovaně ovocná. Košík letního ovoce se snoubí s kořením a smetanovou zmrzlinou, aby skončil v dlouhé kořenité dochuti. Doporučujeme k vepřové roládě s chřestem. |
Veltlínské zelené-pozdní sběr,polosuchéVýrobce: Vajbar Bronislav Rok: 2009 Víno pro Vás ochutnal sommelier Branko Černý : Barva vína je kovově zlatá s veselými zeleno-žlutými odlesky. Vůně je velmi bohatá, široká a výrazná, přináší jarní med, kvetoucí ovocné stromy a sušené jarní bylinky, v čele s mateřídouškou. Chuť je plná, výrazná a pevná, s jemnými hebkými podtóny jogurtu. Najdeme v ní celou sbírku letního ovoce, kořenitost, minerály. O velmi dlouhou dochuť se starají citrusy a jemná kyselina. Doporučuji ke grilovanému kuřecímu masu na špenátovém lůžku se smetanovou omáčkou. |
Veltlínské zelené-výběr z hroznů,polosladkéVýrobce: Vajbar Bronislav Rok: 2009 Barva vína je jiskrná a veselá, kovově zlatá. Vůně je velmi plná, pevná, široká a výrazná, s medově sladkými tóny jarních květin, které postupně přechází až k ovocným bonbonům či želé. Chuť je velmi plná a bohatá, opulentní. Od začátku až do konce je příjemně ovocně sladká. K marmeládě ze zahradního ovoce se přidává kořenitost, alkoholová plnost a pevná minerální struktura. V dlouhém závěru příjemný červený grep.
|
Veltlínské zelené-pozdní sběr,suchéVýrobce: Vajbar Bronislav Rok: 2008 Víno pro Vás ochutnal sommelier Branko Černý: Barva je čirá, jiskrná, kovově zlatá se zeleným nádechem. Ze sklenky vystupuje neuvěřitelně bohatý a velmi výrazný ovocný buket, ve kterém najdeme limety v cukru, ananas i medový meloun. Chuť je stejně lahodná jako buket, prolínají se jí zralé a sladké ovocné tóny letního i exotického ovoce. V dlouhém závěru můžeme obdivovat minerály s příjemnou kyselinou. Doporučuji k bohatým salátům obsahujícím drůbeží maso a exotické ovoce nebo ke grilovanému lilku a cuketě s olivovým olejem. Ocenění : vítěz kategorie Vinum Juvenale 2008 stříbrná medaile Poysdorf 2009
|
Veltlínské zelené-ledové,sladkéVýrobce: Vajbar Bronislav Rok: 2008 Víno pro Vás ochutnal sommelier Branko Černý: Barva vína je jasná, jiskrná, zlatavá se slunečními odlesky. Vůně je velmi bohatá, výrazná a mnohovrstevnatá. Spojuje tóny zralého letního ovoce s exotickým ovocem, ovocným cukrem, medem a marmeládou. V pozadí krásné odrůdové kořenité tóny. Chuť je bohatě nazrálá, zprvu výrazně sladká, poté nastupují tóny zralého i sušeného ovoce. Posléze přichází čistá grepová šťáva, která se spolu se svěží kyselinou postará o dlouhý až nekonečný závěr. Doporučuji k plátkům čerstvé papáji a 24 měsíčnímu parmezánu s želé z aromatických hroznů. Víno můžete konzumovat ihned, ve Vašem archivu však jistě vydrží i 5 let. Ocenění : champion KRÁL VÍN České republiky 2009 |
Veltlínské zelené-kabinetní víno, suchéVýrobce: Vajbar Bronislav Rok: 2007 Víno pro Vás ochutnal sommelier Branko Černý: Víno je světele žluté s lehkými nazelenalými odlesky, čiré a jiskrné. Vůně je lehká jako vánek, svěží a poutavá. Přináší krásnou vůni kvetoucích citrusových stromů zakončenou minerální stopou. Chuť je lehká, útlá, středně dlouhá a výrazně osvěžující. Výrazně ji ovládají citrusy, konec obstará kyselinka s minerály. Doporučuji k mořským rybám v lehkých a přírodních úpravách, k jemným zeleninovým salátům a k osvěžení za parných letních dnů.
|
Veltlínské zelené-pozdní sběr,suchéVýrobce: Vajbar Bronislav Rok: 2007 Víno pro Vás ochutnal sommelier Branko Černý: Lákavá, poutavá a výrazná barva, ve svěžím, ale sytém tónu lahodí oku. Výrazná, plná a charakteristická, kořenitě odrůdová vůně potěší i překvapí vůní pepře, citrusů a lehce pražených mandlí. Na pozadí najdeme komplex zralého ovoce. Chuť je velmi hutná, koncentrovaná a výrazná a dokonale kopíruje buket. Víno dokazuje původ hroznů ze staré vinice. Podávejte k bohatým úpravám světlého masa i vepřové panence na olivovém oleji s pečenými cuketami a parmezánem. |
Veltlínské zelené-pozdní sběr, polosuchéVýrobce: Vajbar Bronislav Rok: 2006 Víno pro Vás ochutnal sommelier Branko Černý: Vyniká plnou, kořenitou chutí i vůní připomínající mandle nebo lipový květ. Hodí se především ke studeným mísám a neutrálním omáčkám. Výborně se dá kombinovat s klasickým českým řízkem a bramborovým salátem. Podáváme při teplotě 10-12°C. |
Veltlínské zelené-pozdní sběr,suchéVýrobce: Vajbar Bronislav Rok: 2010 Barva vína je kovově zlatá s jemným zeleným nádechem. Vůně je velmi jemná, ale strukturovaná a bohatá. Najdeme v ní luční med, jarní louku, zralé až kandované citrusy a velmi výraznou stopu minerálů. Chuť je plná, výrazná a pevná, s dominantními minerály a ostrostí prvního jarního medu. V druhé vlně nastupuje kořenitost a výrazná citrusová kyselina, která přechází do velmi dlouhého neuvěřitelně minerálního závěru. |
Veltlínské zelené-pozdní sběr,suchéVýrobce: Vajbar Bronislav Rok: 2011 Barva vína je sytě zlatá. Vůně je mohutná až přezrálá. Najdeme v ní med, lipový květ i kvetoucí bez. Na pozadí citronové bonbony. Chuť je plná a široká, pevná, s výraznou stopou minerálů, travin, ovocných listů, zelených melounů a nezralých broskví. Proti předpokladu z vůně chybí cukr. |
Veltlínské zelené-pozdní sběr,polosuchéVýrobce: Vajbar Bronislav Rok: 2012 Víno pro Vás ochutnal sommelier Branko Černý: Barva vína je zlatá se zelenými odlesky. Vůně je velmi bohatá a sladce zralá. Najdeme v ní žlutá letní jablíčka, luční med a bílé květy. Chuť je hladká a svěží, jemně nasládlá s příjemnou stopou zralých či sušených meruněk a broskví. Velmi dlouhá a šťavnatá dochuť se šťávou z granátového jablka. Doporučuji k tandoori kuřeti s máslovým naanem. Ocenění: stříbrná medaile Vinařské Litoměřice 2013 stříbrná medaile Weinparade Poysdorf 2013 |
Veltlínské zelené-jakostní víno,suchéVýrobce: Vinařství V & M Zborovský, v.o.s. Rok: 2008 Odrůda pochází pravděpodobně z Rakouska, kde je podobně jako u nás nejrozšířenější odrůdou. Toto víno má vůni květnatou až medovou, chuť dlouhou extraktivní s příjemnou kyselinkou. Barva vína je žlutozelená. K čemu se hodí: Hodí se k čerstvým bílým sýrům, ke studeným masům, k neutrálním omáčkám a jako vyzrálé i k hovězímu. Kategorie: suché |
Veltlínské zelené-jakostní víno,suchéVýrobce: Tetur Vladimír Rok: 2004 Víno s jemnou kyselinkou a květnatou lipovou vůní . |
Veltlínské zelené-jakostní víno,suchéVýrobce: Tetur Vladimír Rok: 2006 |
Veltlínské zelené-pozdní sběr,suchéVýrobce: Tetur Vladimír Rok: 2006 Víno zpracované reduktivní technologií. Má svěží ovocnou chuť, jemná kyselinka a květnatá vůně dávají vínu elegantní rozměr. |
Veltlínské zelené-pozdní sběr,suchéVýrobce: Tetur Vladimír Rok: 2007 |
Veltlínské zelené-pozdní sběr,suchéVýrobce: Tetur Vladimír Rok: 2008 Víno zpracované reduktivní technologií. Má svěží ovocnou chuť, jemná kyselinka a květnatá vůně dávají vínu elegantní rozměr. |