Zaregistrovat

Veltlínské zelené

Veltlínské zelené

Synonyma: Grüner Veltliner, Grünmuskateller, Zöldveltelini, Veltlinac zleni.

Tradiční oblasti: Rakousko, Slovensko, Maďarsko, Balkán.

Chuť: střední tělo,ovocné tóny,vyvážená,svěží z vyšším obsahem příjemných kyselin.

Ve vůni a chuti můžeme hledat: lipový květ, jemně hořké mandle, pepř, u vyzrálých vín exotické ovoce.

Víno: Veltlínské zelené se používá do směsí pro známková vína a také jako surovina pro výrobu šumivých vín. Ponecháme-li na letorostu pouze jeden hrozne, dosáhneme tak zvýšené extraktivnosti a plnosti vína. Veltlínské zelené dnes tvoří 48,4 % z celkové plochy vinic v sousedním Rakousku a setkáváme se tam většinou s běžnými jakostními víny, která se konzumují k běžné stravě anebo se pijí "pod víchem" v družné zábavě jako "heuriges" - letošní (mladé) víno. Jako mladé voní svěžestí, pepřnatostí a někdy i lehkou vůní doutníku. Z vinic na hlinitých půdách se objevuje vůně lipového květu, na půdách prvohorních hořkomandlová, na spraších kořenitá. Při zrání na lahvi se nejprve objevují zesílené kořenité pepřnaté tóny, které posléze zanikají a kraluje mandlová chuť, zjemněná u přívlastkových vín vyšších stupňů sametovou plností.


Veltlínské zelené-pozdní sběr, polosuché

Veltlínské zelené-pozdní sběr, polosuché

Výrobce: Vajbar Bronislav

Rok: 2015

Krásné a jemně nasládlé víno ocení nejen ženy, ale i řada mužů...

Barva je sytě zlatá. Vůně je velmi bohatá a plná. Nacházíme podsadité tóny marmelád z letního ovoce, ovocného čaje i gumových ovocných bonbónů. V druhé vlně kořenité a zemité tóny. Chuť je příjemně nasládlá, koncentrovaně ovocná. Košík letního ovoce se snoubí s kořením a smetanovou zmrzlinou, aby skončil v dlouhé kořenité dochuti.

Doporučujeme k vepřové roládě s chřestem.

Veltlínské zelené-pozdní sběr,polosuché

Veltlínské zelené-pozdní sběr,polosuché

Výrobce: Vajbar Bronislav

Rok: 2009

Víno pro Vás ochutnal sommelier Branko Černý :

Barva vína je kovově zlatá s veselými zeleno-žlutými odlesky. Vůně je velmi bohatá, široká a výrazná, přináší jarní med, kvetoucí ovocné stromy a sušené jarní bylinky, v čele s mateřídouškou. Chuť je plná, výrazná a pevná, s jemnými hebkými podtóny jogurtu. Najdeme v ní celou sbírku letního ovoce, kořenitost, minerály. O velmi dlouhou dochuť se starají citrusy a jemná kyselina. 

Doporučuji ke grilovanému kuřecímu masu na špenátovém lůžku se smetanovou omáčkou.

Veltlínské zelené-výběr z hroznů,polosladké

Veltlínské zelené-výběr z hroznů,polosladké

Výrobce: Vajbar Bronislav

Rok: 2009

Barva vína je jiskrná a veselá, kovově zlatá. Vůně je velmi plná, pevná, široká a výrazná, s medově sladkými tóny jarních květin, které postupně přechází až k ovocným bonbonům či želé. Chuť je velmi plná a bohatá, opulentní. Od začátku až do konce je příjemně ovocně sladká.  K marmeládě ze zahradního ovoce se přidává kořenitost, alkoholová plnost a pevná minerální struktura. V dlouhém závěru příjemný červený grep.

 

Veltlínské zelené-pozdní sběr,suché

Veltlínské zelené-pozdní sběr,suché

Výrobce: Vajbar Bronislav

Rok: 2008

Víno pro Vás ochutnal sommelier Branko Černý:

Barva je čirá, jiskrná, kovově zlatá se zeleným nádechem. Ze sklenky vystupuje neuvěřitelně bohatý a velmi výrazný ovocný buket, ve kterém najdeme limety v cukru, ananas i medový meloun. Chuť je stejně lahodná jako buket, prolínají se jí zralé a sladké ovocné tóny letního i exotického ovoce. V dlouhém závěru můžeme obdivovat minerály s příjemnou kyselinou.

Doporučuji k bohatým salátům obsahujícím drůbeží maso a exotické ovoce nebo ke grilovanému lilku a cuketě s olivovým olejem.

Ocenění :

vítěz kategorie Vinum Juvenale 2008

stříbrná medaile Poysdorf 2009

 

Veltlínské zelené-ledové,sladké

Veltlínské zelené-ledové,sladké

Výrobce: Vajbar Bronislav

Rok: 2008

Víno pro Vás ochutnal sommelier Branko Černý:

Barva vína je jasná, jiskrná, zlatavá se slunečními odlesky. Vůně je velmi bohatá, výrazná a mnohovrstevnatá. Spojuje tóny zralého letního ovoce s exotickým ovocem, ovocným cukrem, medem a marmeládou. V pozadí krásné odrůdové kořenité tóny. Chuť je bohatě nazrálá, zprvu výrazně sladká, poté nastupují tóny zralého i sušeného ovoce. Posléze přichází čistá grepová šťáva, která se spolu se svěží kyselinou postará o dlouhý až nekonečný závěr.

Doporučuji k plátkům čerstvé papáji a 24 měsíčnímu parmezánu s želé z aromatických hroznů.

Víno můžete konzumovat ihned, ve Vašem archivu však jistě vydrží i 5 let.

Ocenění :

champion KRÁL VÍN České republiky 2009 

Veltlínské zelené-kabinetní víno, suché

Veltlínské zelené-kabinetní víno, suché

Výrobce: Vajbar Bronislav

Rok: 2007

Víno pro Vás ochutnal sommelier Branko Černý:

Víno je světele žluté s lehkými nazelenalými odlesky, čiré a jiskrné. Vůně je lehká jako vánek, svěží a poutavá. Přináší krásnou vůni kvetoucích citrusových stromů zakončenou minerální stopou. Chuť je lehká, útlá, středně dlouhá a výrazně osvěžující. Výrazně ji ovládají citrusy, konec obstará kyselinka s minerály.

 Doporučuji k mořským rybám v lehkých a přírodních úpravách, k jemným zeleninovým salátům a k osvěžení za parných letních dnů.

 

Veltlínské zelené-pozdní sběr,suché

Veltlínské zelené-pozdní sběr,suché

Výrobce: Vajbar Bronislav

Rok: 2007

Víno pro Vás ochutnal sommelier Branko Černý:

Lákavá, poutavá a výrazná barva, ve svěžím, ale sytém tónu lahodí oku. Výrazná, plná a charakteristická, kořenitě odrůdová vůně potěší i překvapí vůní pepře, citrusů a lehce pražených mandlí. Na pozadí najdeme komplex zralého ovoce. Chuť je velmi hutná, koncentrovaná a výrazná a dokonale kopíruje buket. Víno dokazuje původ hroznů ze staré vinice.

Podávejte k bohatým úpravám světlého masa i vepřové panence na olivovém oleji s pečenými cuketami a parmezánem.
 

Veltlínské zelené-pozdní sběr, polosuché

Veltlínské zelené-pozdní sběr, polosuché

Výrobce: Vajbar Bronislav

Rok: 2006

Víno pro Vás ochutnal sommelier Branko Černý:

Vyniká plnou, kořenitou chutí i vůní připomínající mandle nebo lipový květ. Hodí se především ke studeným mísám a neutrálním omáčkám. Výborně se dá kombinovat s klasickým českým řízkem a bramborovým salátem. Podáváme při teplotě 10-12°C.

Veltlínské zelené-pozdní sběr,suché

Veltlínské zelené-pozdní sběr,suché

Výrobce: Vajbar Bronislav

Rok: 2010

Barva vína je kovově zlatá s jemným zeleným nádechem. Vůně je velmi jemná, ale strukturovaná a bohatá. Najdeme v ní luční med, jarní louku, zralé až kandované citrusy a velmi výraznou stopu minerálů. Chuť je plná, výrazná a pevná, s dominantními minerály a ostrostí prvního jarního medu. V druhé vlně nastupuje kořenitost a výrazná citrusová kyselina, která přechází do velmi dlouhého neuvěřitelně minerálního závěru.

Ilustrační obrázek

Veltlínské zelené-pozdní sběr,suché

Výrobce: Vajbar Bronislav

Rok: 2011

Barva vína je sytě zlatá. Vůně je mohutná až přezrálá. Najdeme v ní med, lipový květ i kvetoucí bez. Na pozadí citronové bonbony. Chuť je plná a široká, pevná, s výraznou stopou minerálů, travin, ovocných listů, zelených melounů a nezralých broskví. Proti předpokladu z vůně chybí cukr. 

Veltlínské zelené-pozdní sběr,polosuché

Veltlínské zelené-pozdní sběr,polosuché

Výrobce: Vajbar Bronislav

Rok: 2012

Víno pro Vás ochutnal sommelier Branko Černý:

Barva vína je zlatá se zelenými odlesky. Vůně je velmi bohatá a sladce zralá. Najdeme v ní žlutá letní jablíčka, luční med a bílé květy. Chuť je hladká a svěží, jemně nasládlá s příjemnou stopou zralých či sušených meruněk a broskví. Velmi dlouhá a šťavnatá dochuť se šťávou z granátového jablka.

Doporučuji k tandoori kuřeti s máslovým naanem.

Ocenění:

stříbrná medaile Vinařské Litoměřice 2013

stříbrná medaile Weinparade Poysdorf 2013 

Veltlínské zelené-jakostní víno,suché

Veltlínské zelené-jakostní víno,suché

Výrobce: Vinařství V & M Zborovský, v.o.s.

Rok: 2008

Odrůda pochází pravděpodobně z Rakouska, kde je podobně jako u nás nejrozšířenější odrůdou. Toto víno má vůni květnatou až medovou, chuť dlouhou extraktivní s příjemnou kyselinkou. Barva vína je žlutozelená.

K čemu se hodí: Hodí se k čerstvým bílým sýrům, ke studeným masům, k neutrálním omáčkám a jako vyzrálé i k hovězímu.

Kategorie: suché
Konzumace: 8 – 11° C, Archivace: 3 roky
Vinařská oblast: Morava, Vinařská podoblast: Velkopavlovická
Vinařská obec: Velké Pavlovice, Viniční trať: Nadzahrady
Cukr: 3,9 g/l, Kyseliny: 5,8 g/l, Bezcukerný extrakt: 18,3 g/l
Alkohol: 12,0 % obj., Číslo šarže: 2808, Objem: 0,75 L

Veltlínské zelené-jakostní víno,suché

Veltlínské zelené-jakostní víno,suché

Výrobce: Tetur Vladimír

Rok: 2004

Víno s jemnou kyselinkou a květnatou lipovou vůní .

Veltlínské zelené-jakostní víno,suché

Veltlínské zelené-jakostní víno,suché

Výrobce: Tetur Vladimír

Rok: 2006

Veltlínské zelené-pozdní sběr,suché

Veltlínské zelené-pozdní sběr,suché

Výrobce: Tetur Vladimír

Rok: 2006

Víno zpracované reduktivní technologií. Má svěží ovocnou chuť, jemná kyselinka a květnatá vůně dávají vínu elegantní rozměr.

Ilustrační obrázek

Veltlínské zelené-pozdní sběr,suché

Výrobce: Tetur Vladimír

Rok: 2007

Veltlínské zelené-pozdní sběr,suché

Veltlínské zelené-pozdní sběr,suché

Výrobce: Tetur Vladimír

Rok: 2008

Víno zpracované reduktivní technologií. Má svěží ovocnou chuť, jemná kyselinka a květnatá vůně dávají vínu elegantní rozměr.