Veltlínské červené rané
Synonyma: Malvasier, Malvasia, Frühroter Veltliner, Babotraube, Roter Malvasier, Korai pirosvetlelini.
Tradiční oblasti: Rakousko, Itálie, Morava, Maďarsko.
Barva: zlatožlutá.
Vůně: neutrální, při vyšší cukernatosti moštů se objevují až medové tóny.
Chuť: plná a s nízkým obsahem kyselin.
Ve vůni a chuti můžeme hledat: med, chlebnatost.
Víno: Vzhledem k nízkému obsahu kyselin zraje víno poměrně rychle, a proto se ho často využívá k urychlenému zrání směsí vín této odrůdy s odrůdami pozdními, jako je Ryzlink vlašský. Protože vína postrádají osobitý výraz, jsou méně oblíbená. Výjímkou jsou u nás vína této odrůdy ze severněji položených vinic Jižní Moravy, kterým na určité osobitosti nechybí.
Veltlínské červené-rané pozdní sběr,suchéVýrobce: Vajbar Bronislav Rok: 2012 Víno pro Vás ochutnal sommelier Branko Černý: Barva vína je sytě zlatá. Vůně je jemná a decentní, přitom však komplexní a zralá. Najdeme v ní hlavně bílé květy a hloh, v druhé vlně pak přichází žlutá letní jablíčka i jablečný kompot. Chuť je jemná až útlá, přitom však velmi dlouhá. Přináší jemné tóny zralého letního ovoce, angreštu, bílého rybízu i letních jablek. Dochuť je hutná, alkoholově teplá. Doporučuji k letním zeleninovým či masovo-zeleninovým salátům. Ocenění: stříbrná medaile VVT 2013 stříbrná medaile Weinparade Poysdorf 2013 |
Veltlínské červené rané-pozdní sběr, polosuchéVýrobce: Vajbar Bronislav Rok: 2011 Barva vína zlatá s růžovými odlesky. Vůně je svěží, komplexní a bohatá, jemně nasládlá. Najdeme v ní angrešt, letní bobulové ovoce, citrusy i s kůrou. Ve druhé vlně přichází koření – muškátový oříšek i bílý pepř. Chuť je oblá až baculatá, v dochuti šťavnatá, středně dlouhá. Přináší kompozici ovoce z vůně s jarními květinami s příjemným množství cukru. |