Zaregistrovat

Sylvánské zelené

Sylvánské zelené

Synonyma: Sylvánské, Grüner Silvaner, Grüner Zierfandl, Zöld silván.

Tradiční oblasti: Rakousko, Německo (Rheinhessen, Falc, Franken), Morava, Slovensko.

Barva: zelenožlutá.

Vůně: při nižší sklizní mírně kořenitá a bez zvláštních aromatických látek.

Chuť: neutrální s větším množstvím kyselin, při vyšší vyzrálosti hroznů nabývá na viskozitě, hladkosti a vláčné harmonii.

Ve vůni a chuti můžeme hledat: u mladších vín angrešt.

Víno: při větších sklizních jsou mladá vína tvrdá a hrubá. Je-li výnos přiměřený, pak se kyseliny rychle odbourávají a víno může být až fádní. Sylvánské se dříve hojně užívalo do směsí s tvdšími víny (na Slovácku s Ryzlinkem vlašským). Většinou sloužilo jako běžné, suché "výčepní víno" k prostým jídlům.

     


Ilustrační obrázek

Sylvánské zelené-pozdní sběr,suché

Výrobce: Vajbar Bronislav

Rok: 2008

Víno pro Vás ochutnal sommelier Branko Černý:

Barva je lehká, jiskrná, jasná, světle zlatavá s velmi mírným perlením. Vůně je velmi čistá s ovocnými tóny.  V chuti je toto víno velmi výrazné, kořenitě plné, hutné a široké. V dochuti je víno příjemně sladěno s vyššími kyselinami a s lehce s nasládlým tónem zbytkového cukru.

Doporučujeme k drůběžímu masu se smetanovými omáčkami a noky se sýrem. Velmi zajímavá je kombinace s těstovinami zapečenými s domácí uzeným a sýrem.

Vhodné k archivaci na 2 roky.