Sylvánské zelené
Synonyma: Sylvánské, Grüner Silvaner, Grüner Zierfandl, Zöld silván.
Tradiční oblasti: Rakousko, Německo (Rheinhessen, Falc, Franken), Morava, Slovensko.
Barva: zelenožlutá.
Vůně: při nižší sklizní mírně kořenitá a bez zvláštních aromatických látek.
Chuť: neutrální s větším množstvím kyselin, při vyšší vyzrálosti hroznů nabývá na viskozitě, hladkosti a vláčné harmonii.
Ve vůni a chuti můžeme hledat: u mladších vín angrešt.
Víno: při větších sklizních jsou mladá vína tvrdá a hrubá. Je-li výnos přiměřený, pak se kyseliny rychle odbourávají a víno může být až fádní. Sylvánské se dříve hojně užívalo do směsí s tvdšími víny (na Slovácku s Ryzlinkem vlašským). Většinou sloužilo jako běžné, suché "výčepní víno" k prostým jídlům.
Sylvánské zelené-pozdní sběr,suchéVýrobce: Vajbar Bronislav Rok: 2008 Víno pro Vás ochutnal sommelier Branko Černý: Barva je lehká, jiskrná, jasná, světle zlatavá s velmi mírným perlením. Vůně je velmi čistá s ovocnými tóny. V chuti je toto víno velmi výrazné, kořenitě plné, hutné a široké. V dochuti je víno příjemně sladěno s vyššími kyselinami a s lehce s nasládlým tónem zbytkového cukru. Doporučujeme k drůběžímu masu se smetanovými omáčkami a noky se sýrem. Velmi zajímavá je kombinace s těstovinami zapečenými s domácí uzeným a sýrem. Vhodné k archivaci na 2 roky. |