Zaregistrovat

Sauvignon

Sauvignon

Synonyma: Sauvignon blanc, Blanc Furné, Muskat-Sylvaner, Feigentraube.

Tradiční oblasti: Francie, Itálie, Rakousko, Morava, Slovensko.

Barva: světle zelenožlutá.

Vůně: intenzivní.

Chuť: dlouhotrvající, kořenitá, výraznější kyselinky, s velkou škálou od travnatých kopřivových až po tóny připomínající ovocné plody.

Ve vůni a chuti můžeme hledat: černý rybíz, angrešt, kiwi s nádechem citronu, broskve, nektarinky, meloun, u sladkých výběrů meruňky, pomeranče, ananas i marcipán, někdy tropické ovoce.

Víno: Sauvignon patří k nejkvalitnějším vínům severních vinařských oblastí. V závislosti na ročníku, stanovišti, době sběru a na technologii tvorby vína se vyvíjejí různé typy vína této odrůdy. Intenzita aromatických látek, kterou vnímáme v mladých vínech současně se svěžestí mladého vína, je pro mnohé milovníky Sauvignonu velmi svůdná. V plné síle se objevuje hlavně u Sauvignonů z Nového Zélandu, kde její vývoj podporuje vysoká vzdušná vlhkost a velký počet slunečných dní při nižší průměrné teplotě. V méně příznivých ročnících, v severnějších oblastech a při vyšší vlhkosti vznikají travnaté, kopřivové či paprikové tóny ve vůni i chuti. Při vyšším slunečním svitu a lepší vyzrálosti hroznů se začínají objevovat ovocné tóny. Zráním Sauvignonu na lahvi se většinou ony mladistvé tóny ztrácejí a ve víně se rozvíjí hlavně lahvová zralost. Spolu s ní narůstá i vyšší barevný tón vína a jeho plnost.


Sauvignon-pozdní sběr,polosuché

Sauvignon-pozdní sběr,polosuché

Výrobce: Vajbar Bronislav

Rok: 2015

Bohatý a dokonale vyzrálý Sauvignon zaútočí na vaše chuťové pohárky, zotročí je a už nepustí...

Barva je sytá, šedo-zlatá. Vůně bohatá, lákavá, marmeládově nasládlá. V první vlně zralý angrešt s bílým rybízem, ve druhé pak angreštová marmeláda se sušenými bylinkami. Chuť je oblá, bohatá a zralá. Na zralé broskve navazují angrešty a marmelád z letního ovoce. Jemná pikantní kyselina je v dlouhém závěru doplněná sladkostí přezrálého ananasu.

Podávejte ke krůtí roládě s omáčkou ze sýra s modrou plísní.

Sauvignon-pozdní sběr,suché

Sauvignon-pozdní sběr,suché

Výrobce: Vajbar Bronislav

Rok: 2015

Suchý a pevně strukturovaný Sauvignon bude ozdobou každé párty i každého dobrého jídla. Navíc ho můžete pít celý večer - je nejen příjemně suchý, ale má i nižší alkohol.

Barva je sytá, výrazně zlatá s mosaznými odlesky. Vůně je velmi mohutná, expresivní a svěží. Snoubí srstnatý angrešt s citrusovými plody a meruňkami. Chuť je svěží a dynamická. Přináší čerstvé angrešty a šťavnaté meruňky. Dlouhá svěže citrusová dochuť s červeným rybízem.

Sauvignon-pozdní sběr,polosuché

Sauvignon-pozdní sběr,polosuché

Výrobce: Vajbar Bronislav

Rok: 2012

Víno pro Vás ochutnal sommelier Branko Černý:

Barva je sytě zlatá. Vůně je bohatá a mohutná, příjemně zralá a oblá. Přináší kombinaci zralé broskve a angreštu s pikantními tóny listů černého rybízu, v závěru květy jasmínu. Chuť je mazlivá a zralá, mnohočetná. Najdeme tu ve skvělém koktejlu pomela, angrešty, broskve i rambutan, v závěru i grepy. Zpočátku nasládlé, v dlouhém konci dynamická kyselina.

Doporučuji ke krůtí roládě se špenátem, pršutem a mozarelou.

Ocenění:

stříbrná medaile Weinparade Poysdorf 2013

stříbrná medaile Festwine 2013 

Ilustrační obrázek

Sauvignon-pozdní sběr,suché

Výrobce: Vajbar Bronislav

Rok: 2011

Barva je světle zlatá. Vůně je plná, bohatá a mohutná, typicky odrůdová. Přináší svěží tóny kopřivy hluchavky, listů černého rybízu i kvetoucích stromů. Chuť je pevná a strukturovaná, velmi dlouhá. V první části skvěle prodlužuje buket, přidává stopu medu. V druhé části dominují pomela a grepy, spolu s černorybízovými listy.

Sauvignon-pozdní sběr,polosuché

Sauvignon-pozdní sběr,polosuché

Výrobce: Vajbar Bronislav

Rok: 2008

Víno pro Vás ochutnal sommelier Branko Černý:

Barva je velmi výrazná, ve zlatých, sytě žlutých a zelených tónech. Vůně je hodně přezrálá, odrůdově výrazná, s tóny zralého angreštu, kopřivy hluchavky i bezinkového květu. Chuť je velmi příjemně osvěžující. Osloví nás čistými ovocnými tóny angreštu, meruňky, rybízu i citrusů. Díky svěžesti i ovocné plnosti bude toto víno králem každé tabule.

Doporučuji ke špenátovému krému, drůbežím masům se špenátovo-sýrovou omáčkou či nokům s pršutem a bazalkovým pestem.

Ocenění :

stříbrná medaile Vinařské Litoměřice 2009

diplom Decanter Londýn 2009

Sauvignon-pozdní sběr,polosuché

Sauvignon-pozdní sběr,polosuché

Výrobce: Vajbar Bronislav

Rok: 2007

Víno pro Vás ochutnal sommelier Branko Černý:

Úchvatná jiskrná barva kombinuje zlaté a sytě zelené tóny. Vůně přináší excelentní spojení bezového květu, bezinkové šťávy, velmi zralého angreštu, physalis a kandované limety. Chuť dokonale přenáší všechny vjemy z buketu. Je dokonale šťavnatá, plná, lehce ovocně nasládlá, s jemnou kyselinkou v závěru. Nektar bohů!

Podávejte ke krůtí roládě plněné exotickým ovocem, ořechy a mandlemi, pečené v medové krustě.

Ocenění :

vítěz kategorie VINUM JUVENALE 2007

zlatá medaile Weinparade Poysdorf 2008


Ocenění:

  vítěz kategorie VINUM JUVENALE 2007
Sauvignon-pozdní sběr,suché

Sauvignon-pozdní sběr,suché

Výrobce: Vajbar Bronislav

Rok: 2006

Víno pro Vás ochutnal sommelier Branko Černý:

Barva je velmi výrazná, ve zlatých a zelených tónech. Vůně je typicky odrůdová, svěží a lákavá, plná vjemů zralého angreštu, kopřivy hluchavky, bezinkového květu a bezinkové marmelády. V chuti najdeme zářivý příklad skvělého přechodu tónů buketu do chuti. Angreštové tóny se potkávají s bezinkou i hluchavkou a občas vzpomenou na babiččino Bezinkové víno. Celá kompozice je zručně zasazena do rámce svěží a výrazné kyseliny.

Doporučuji ke špenátovému krému, drůbežím masům se špenátovo-sýrovou omáčkou či nokům s pršutem a bazalkovým pestem.

 

Ocenění :

vítěz kategorie VINUM JUVENALE 2006

stříbrná medaile Litoměřice 2006

Sauvignon-pozdní sběr,polosuché

Sauvignon-pozdní sběr,polosuché

Výrobce: Vinařství V & M Zborovský, v.o.s.

Rok: 2008

Tato odrůda pochází pravděpodobně z Francie. Ve vůni i v chuti najdeme černý rybíz a výraznou ovocitost s příjemnou dochutí. Jistě zaujme všechny milovníky příjemně aromatických vín.

K čemu se hodí: Podává se k chuťově výrazným předkrmům, pikantním, kořeněným masům a drůbeži, ale hodí se také k sýrům, nebo moučníkům.

Kategorie: polosuché
Konzumace: 8 – 11° C, Archivace: 3 roky
Vinařská oblast: Morava, Vinařská podoblast: Velkopavlovická
Vinařská obec: Velké Pavlovice, Viniční trať: Trkmanska
Cukr: 4,8 g/l, Kyseliny: 6,9 g/l, Bezcukerný extrakt: 20,5 g/l
Alkohol: 12,5 % obj., Číslo šarže: 2208, Objem: 0,75 L

 

Sauvignon-jakostní víno,suché

Sauvignon-jakostní víno,suché

Výrobce: Tetur Vladimír

Rok: 2004

Plné odrůdově výrazné aromatické víno ovocného charakteru a zelenožluté barvy. V chuti cítíme kopřivy, angrešt a na konci je jemná kyselinka.

Sauvignon-pozdní sběr,suché

Sauvignon-pozdní sběr,suché

Výrobce: Tetur Vladimír

Rok: 2004

Plné, odrůdově výrazné aromatické víno ovocného charakteru a zelenožluté barvy. V chuti cítíme kopřivy, angrešt, grep, zralé broskve.

Sauvignon-výběr z hroznů,polosuché

Sauvignon-výběr z hroznů,polosuché

Výrobce: Tetur Vladimír

Rok: 2005

Vyrobeno z velmi vyzrálých hroznů, barva zelenožlutá, mladé svěží elegantní víno s ovocnými tony, ve vůni i v chuti cítíme jen lehce kopřivy, dále angrešt, grep, broskve.

Sauvignon-výběr z bobulí,sladké

Sauvignon-výběr z bobulí,sladké

Výrobce: Tetur Vladimír

Rok: 2005

Hrozny vyzrálé na 27° cukernatosti. Víno je velmi svěží, ovocné, ve vůni cítíme kombinaci angreštu a grepů, v chuti je cítit vyzrálost hroznů. Víno má rozinkový charakter s botritickými tóny, má vysoký zbytkový cukr.

Sauvignon-výběr z hroznů,polosuché

Sauvignon-výběr z hroznů,polosuché

Výrobce: Tetur Vladimír

Rok: 2006

Vyrobeno z velmi vyzrálých hroznů, barva zelenožlutá, mladé svěží elegantní víno s ovocnými tony, ve vůni i v chuti cítíme jen lehce kopřivy, dále angrešt, grep, broskve,meloun.

Sauvignon-výběr z hroznů,suché

Sauvignon-výběr z hroznů,suché

Výrobce: Morávia Víno

Rok: 2005

Ilustrační obrázek

Sauvignon-pozdní sběr,polosladké

Výrobce: Morávia Víno

Rok: 2007