Ryzlink vlašský
Synonyma: Welschriesling, Riesling italico, Olasrizling, Laški rizling, Rizling italijanski.
Tradiční oblasti: Itálie, Maďarsko, Slovensko, Rakousko, Morava.
Barva: světle žlutozelená.
Vůně: široká škála vůní.
Chuť: plná, harmonická.
Ve vůni a chuti můžeme hledat: červený rybíz, angrešt, kytice lučního kvítí, hrozinky, sladký citrón, medové tóny.
Víno: Vína Ryzlinku vlašského se vyznačují vyšším obsahem kyselin, které mohou být až ocelové. Při lepší vyzrálosti hroznů a nižší sklizni jsou svěže pikantní a ve vyšších stupních přívlastkových vína působí příjemným zralým dojmem, tvoříce harmonii se zbytkovým cukrem. Tradičně dává výborná vína ledová. Ryzlink vlašský dával vždy vítanou surovinu pro šumivá vína a je stále důležitou složkou všemožných vín známkových, v nichž tvoří páteř směsi, která by se bez jeho přítomnosti mohla zbortit do měkce se rozplývající unylosti.
Ryzlink vlašský-pozdní sběr,suchéVýrobce: Vajbar Bronislav Rok: 2012 Víno pro Vás ochutnal sommelier Branko Černý: Barva vína je zlatá s mírně mosaznými odlesky. Vůně je plná a ovocně nasládlá. Najdeme v ní bílé letní ovoce v čerstvém i marmeládovém stavu, na pozadí jemně traviny a bylinky. Chuť je plná, hutná a teplá. Výrazný vliv alkoholu krásně doplňují tóny ovoce, zejména peckovin, v dlouhém minerálním konci najdeme pevnou kyselinu a jemnou hořčinku. Doporučuji ke carpacciu z kachních prsou.
|
Ryzlink vlašský-pozdní sběr,suchéVýrobce: Vajbar Bronislav Rok: 2011 Barva vína je tmavší šedo-zlatá se zelenými odlesky. Vůně je výrazná, plná a ovocná. Najdeme v ní bílé letní ovoce kombinované s jarními bylinkami a travinami, na pozadí hloh. Chuť je plná, přímá a přísná. Výrazný vliv minerálů a všudypřítomná kyselina je doplněná o jemné tóny bylin a travin. Velmi dlouhou dochuť tvoří kyselina, elegantní hořčina a výrazná mineralita. |
Ryzlink vlašský-pozdní sběr,suchéVýrobce: Vajbar Bronislav Rok: 2009 Víno pro Vás ochutnal sommelier Branko Černý : Barva vína je sytá v kovovém tónu šedo-zlaté. Vůně je výrazná, plná a zemitá. Najdeme v ní jarní louku po dešti, výrazné stopy minerálů, na pozadí hloh. Chuť je plná a hutná, přímá a přísná. Výrazný vliv minerálů a všudypřítomná kyselina je doplněná o jemné tóny bylin a travin. Velmi dlouhou dochuť ovládá nezralá broskev a zatím velmi výrazná a živá kyselina. Doporučuji k podávat k tučnějším úpravám vepřového. Ocenění : stříbrná medaile Weinparade Poysdorf 2010 |
Ryzlink vlašský-pozdní sběr,suchéVýrobce: Vajbar Bronislav Rok: 2006 Víno pro Vás ochutnal sommelier Branko Černý: Ve sklence můžete obdivovat čirou a jiskrnou světlejší barvu se zelenými pablesky. Vůně je plná, hutnější a přísná s výraznými vjemy minerálů, zejména křídy. Chuť je výrazná a dlouhá, vyvážená, suchá, s alkoholem skrytým za tělem. Najdete v ní zejména minerály, v závěru pak citrusy. Doporučuji k mořským rybám, ústřicím, těstovinám s mořskými plody a jídlům s lanýži. |
Ryzlink vlašský-pozdní sběr,suchéVýrobce: Vinařství V & M Zborovský, v.o.s. Rok: 2008 Hrozny, ze kterého bylo vyrobeno tohle víno pochází z vynikající nasluněné jižní trati Bojanovska. V tomto víně se objevuje typická aromatika vlašáku, která zahrnuje škálu chutí i vůní od květnatých tónů po aroma oříšků, podtržené jemnou kouřovinkou s velmi intenzivní perzistencí. Barva vína je zlatožlutá. K čemu se hodí: Hodí se k pokrmům z ryb, drůbeže i k plísňovým sýrům a k jemným paštikám. Kategorie: suché |
Ryzlink vlašský-jakostní víno,suchéVýrobce: Tetur Vladimír Rok: 2004 barva světle žlutozelená, nearomatické víno s pikantní kyselinkou, kterou si vychutnáme při delším posezení. |
Ryzlink vlašský-ledové,sladkéVýrobce: Tetur Vladimír Rok: 2003 |
Ryzlink vlašský-jakostní víno,archivní,suchéVýrobce: Tetur Vladimír Rok: 1997 Víno velmi dobrého ročníku 1997 se vyznačuje světle zelenou barvou a výrazným odrůdovým charakterem. S přibývajícími lety se zvýrazňuje barva až do zlatova a chuti můžeme cítit příjemně medové tóny. Vzhledem k rostoucí harmoničnosti a vhodnému obsahu kyselin a cukru je víno perspektivní na dalších 5-10 let. |