Zaregistrovat

Ryzlink vlašský

Ryzlink vlašský

Synonyma: Welschriesling, Riesling italico, Olasrizling, Laški rizling, Rizling italijanski.

Tradiční oblasti: Itálie, Maďarsko, Slovensko, Rakousko, Morava.

Barva: světle žlutozelená.

Vůně: široká škála vůní.

Chuť: plná, harmonická.

Ve vůni a chuti můžeme hledat: červený rybíz, angrešt, kytice lučního kvítí, hrozinky, sladký citrón, medové tóny.

Víno: Vína Ryzlinku vlašského se vyznačují vyšším obsahem kyselin, které mohou být až ocelové. Při lepší vyzrálosti hroznů a nižší sklizni jsou svěže pikantní a ve vyšších stupních přívlastkových vína působí příjemným zralým dojmem, tvoříce harmonii se zbytkovým cukrem. Tradičně dává výborná vína ledová. Ryzlink vlašský dával vždy vítanou surovinu pro šumivá vína a je stále důležitou složkou všemožných vín známkových, v nichž tvoří páteř směsi, která by se bez jeho přítomnosti mohla zbortit do měkce se rozplývající unylosti.

 


Ryzlink vlašský-pozdní sběr,suché

Ryzlink vlašský-pozdní sběr,suché

Výrobce: Vajbar Bronislav

Rok: 2012

Víno pro Vás ochutnal sommelier Branko Černý:

Barva vína je zlatá s mírně mosaznými odlesky. Vůně je plná a ovocně nasládlá. Najdeme v ní bílé letní ovoce v čerstvém i marmeládovém stavu, na pozadí jemně traviny a bylinky. Chuť je plná, hutná a teplá. Výrazný vliv alkoholu krásně doplňují tóny ovoce, zejména peckovin, v dlouhém minerálním konci najdeme pevnou kyselinu a jemnou hořčinku. Doporučuji ke carpacciu z kachních prsou.

 

Ilustrační obrázek

Ryzlink vlašský-pozdní sběr,suché

Výrobce: Vajbar Bronislav

Rok: 2011

Barva vína je tmavší šedo-zlatá se zelenými odlesky. Vůně je výrazná, plná a ovocná. Najdeme v ní bílé letní ovoce kombinované s jarními bylinkami a travinami, na pozadí hloh. Chuť je plná, přímá a přísná. Výrazný vliv minerálů a všudypřítomná kyselina je doplněná o jemné tóny bylin a travin. Velmi dlouhou dochuť tvoří kyselina, elegantní hořčina a výrazná mineralita.

Ryzlink vlašský-pozdní sběr,suché

Ryzlink vlašský-pozdní sběr,suché

Výrobce: Vajbar Bronislav

Rok: 2009

Víno pro Vás ochutnal sommelier Branko Černý :

Barva vína je sytá v kovovém tónu šedo-zlaté. Vůně je výrazná, plná a zemitá. Najdeme v ní jarní louku po dešti, výrazné stopy minerálů, na pozadí hloh. Chuť je plná a hutná, přímá a přísná. Výrazný vliv minerálů a všudypřítomná kyselina je doplněná o jemné tóny bylin a travin. Velmi dlouhou dochuť ovládá nezralá broskev a zatím velmi výrazná a živá kyselina.  

Doporučuji k podávat k tučnějším úpravám vepřového.

Ocenění :

stříbrná medaile Weinparade Poysdorf 2010 

Ryzlink vlašský-pozdní sběr,suché

Ryzlink vlašský-pozdní sběr,suché

Výrobce: Vajbar Bronislav

Rok: 2006

Víno pro Vás ochutnal sommelier Branko Černý:

 Ve sklence můžete obdivovat čirou a jiskrnou světlejší barvu se zelenými pablesky. Vůně je plná, hutnější a přísná s výraznými vjemy minerálů, zejména křídy. Chuť je výrazná a dlouhá, vyvážená, suchá, s alkoholem skrytým za tělem. Najdete v ní zejména minerály, v závěru pak citrusy. 

Doporučuji k mořským rybám, ústřicím, těstovinám s mořskými plody a jídlům s lanýži.

Ryzlink vlašský-pozdní sběr,suché

Ryzlink vlašský-pozdní sběr,suché

Výrobce: Vinařství V & M Zborovský, v.o.s.

Rok: 2008

Hrozny, ze kterého bylo vyrobeno tohle víno pochází z vynikající nasluněné jižní trati Bojanovska. V tomto víně se objevuje typická aromatika vlašáku, která zahrnuje škálu chutí i vůní od květnatých tónů po aroma oříšků, podtržené jemnou kouřovinkou s velmi intenzivní perzistencí. Barva vína je zlatožlutá.

K čemu se hodí: Hodí se k pokrmům z ryb, drůbeže i k plísňovým sýrům a k jemným paštikám.

Kategorie: suché
Konzumace: 8 – 11° C, Archivace: 4 roky
Vinařská oblast: Morava, Vinařská podoblast: Velkopavlovická
Vinařská obec: Velké Pavlovice, Viniční trať: Bojanovska
Cukr: 1,5 g/l, Kyseliny: 6,5 g/l, Bezcukerný extrakt: 20,1 g/l
Alkohol: 13,0 % obj., Číslo šarže: 2008, Objem: 0,75 L

Ryzlink vlašský-jakostní víno,suché

Ryzlink vlašský-jakostní víno,suché

Výrobce: Tetur Vladimír

Rok: 2004

barva světle žlutozelená, nearomatické víno s pikantní kyselinkou, kterou si vychutnáme při delším posezení.

Ilustrační obrázek

Ryzlink vlašský-ledové,sladké

Výrobce: Tetur Vladimír

Rok: 2003

Ryzlink vlašský-jakostní víno,archivní,suché

Ryzlink vlašský-jakostní víno,archivní,suché

Výrobce: Tetur Vladimír

Rok: 1997

Víno velmi dobrého ročníku 1997 se vyznačuje světle zelenou barvou a výrazným odrůdovým charakterem. S přibývajícími lety se zvýrazňuje barva až do zlatova a chuti můžeme cítit příjemně medové tóny. Vzhledem k rostoucí harmoničnosti a vhodnému obsahu kyselin a cukru je víno perspektivní na dalších 5-10 let.