Rulandské bílé

Synonyma: Roučí bílé, Pinot blanc, Pinot blanco, Weisser Burgunder, Clevner, Fehér burgundi, Beli Pinot, Biela Klevanjka.
Tradiční oblasti: Francie, Itálie, Německo, Rakousko.
Barva: světle žlutá, zelenožlutá.
Vůně: jemné květinové vůně, u vyzrálého vína chlebnatá.
Chuť: plná, dlouhotrvající, bohatá na extraktivní látky, harmonická, elegantní.
Ve vůni a chuti můžeme hledat: hrušky, broskev, červené ovoce, lískové oříšky, mandle, chlebovou kůrku, máslo, vanilku.
Víno: Na celém světě patří vína odrůdy Pinot blanc mezi klasická vína. K tomu, aby byly splněny předpoklady pro takové ocenění, nesmějí být výnosy příliš vysoké a vyzrálost hroznů musí být alespoň kolem kvality pozdního sběru. Při nadměrném výnosu a nedozrálých hroznech jsou vína hrubá, tvrdá, prázdná a žádným ležením se nezlepší. Pinot blanc je vhodný pro tvorbu výběru z hroznů, ale také výběrů z bobulí i botrytických výběrů. Současně je to výborná surovina pro šumivá vína (Alsasko) a také pro zrání v malých dubových sudech barrique (Bádensko, Britská Kolumbie). Kyselina vín těchto vyšších kategorií je zralá, což zvyšuje přitažlivost, a při řízeném kvašení se v nich zachovají i jemné květinové vůně. Ležením se taková vína ještě více zaplňují a získávají na viskozitě, jejich barevné tóny se zvýrazní.
![]() | Rulandské bílé-pozdní sběr,suchéVýrobce: Vajbar Bronislav Rok: 2015 Pevné a plné víno, olejnaté a strukturované. Skvělý partner ke gastronomii i na celý večer s přáteli. Barva je sytě žlutá se zlatými odlesky. Vůně je široká, velmi příjemná. Najdeme v ní tóny bílého rybízu, kdoule, panenských jablíček i expresivní tóny citrusů. V druhé vlně čerstvě pečený domácí chléb. Chuť je dynamická a svěží. Balancuje mezi letními bílými jablíčky, citronovou šťávou a červeným rybízem. V delší dochuti se snoubí koření a sušené bylinky s pomelem. Doporučujeme ke krevetám na grilu s bylinkovo-česnekovou omáčkou.
Ocenění : Stříbrná medaile Vinařské Litoměřice 2016, Stříbrná medaile Weinparade 2016 |
![]() | Rulandské bílé-výběr z hroznů barrique,suchéVýrobce: Vajbar Bronislav Rok: 2011 Víno pro Vás ochutnal sommelier Branko Černý : Barva je sytě zlatá se zelenými odlesky. Vůně je neuvěřitelně plná, bohatá a mohutná. Dokonale potvrzuje pobyt v kvalitním sudu barrique, přináší zralé tóny angreštové marmelády v kombinaci s vanilkou, badyánem a medem. Chuť je zralá, plná a pevná. Nacházíme tóny koření a ovoce jako v buketu, doplněné o pevnou alkoholovou strukturu, minerály i tříslo ze sudu. Dochuť je nekonečná, hladká a hřejivá. Podávejte s carpacciem z hovězí svíčkové a hoblinami 36 měsíčního parmezánu. Ocenění : zlatá medaile Grand Prix Vinex 2013 |
![]() | Rulandské bílé-pozdní sběr,polosuchéVýrobce: Vajbar Bronislav Rok: 2009 Barva je sytá, zlato-šedá. Vůně je plná, bohatá a mohutná. Přináší zralé tóny letního bobulového ovoce zasazené do medové plástve, cukrového melounu a máslové hrušky. Chuť svou zralostí a mohutností snad ještě předčí buket. Cítíme zralé meruňky, ryngle i zralé letní jablíčko. Pevné a plné víno hřeje alkoholem, ale nepálí. Středně dlouhá dochuť je svěží, ovocná s velmi příjemnou kyselinou. |
![]() | Rulandské bílé-pozdní sběr,polosuchéVýrobce: Vajbar Bronislav Rok: 2008 Víno pro Vás ochutnal sommelier Branko Černý: Barva je jasná, svítivě žlutá se zelenými odlesky. Vůně je úchvatná, velmi ušlechtilá. Ve výrazných tónech kombinuje zralé letní ovoce s bylinkami a sušenou loukou. Ve druhé vlně nastupují citrusové plody. Chuť je výrazná, ale velmi hebká, hladká a oblá. Krásně snoubí svěží tóny letního ovoce s citrusovými plody a dlouhou dochutí minerálů. V závěru přichází i svěží kyselinka. Doporučuji ke grilovanému pstruhu na otevřeném ohni či uzenému úhoři. Víno můžete konzumovat ihned, ve Vašem archivu však jistě vydrží i 3 roky. |
![]() | Rulandské bílé-pozdní sběr,suchéVýrobce: Vajbar Bronislav Rok: 2006 Víno pro Vás ochutnal sommelier Branko Černý: Barva je lehká, jiskrná, světle zlatavá s velmi mírným perlením. Vůně je velmi čistá s ovocnými tóny. V chuti je toto víno velmi výrazné, kořenitě plné, hutné a široké. V dochuti je víno příjemně sladěno s vyššími kyselinkami a s lehce nasládlým tónem zbytkového cukru. Doporučujeme k drůbežímu masu se smetanovými omáčkami a noky se sýrem. Velmi zajímavá je kombinace s těstovinami zapečenými s domácím uzeným a sýrem. |
![]() | Rulandské bílé-výběr z bobulí,sladkéVýrobce: Morávia Víno Rok: 2006 Alkohol : 11,86 % obj. Zb.cukr : 56,02 g/l Kyseliny : 6,20 g/l |
![]() | Rulandské bílé-pozdní sběr,polosuchéVýrobce: Morávia Víno Rok: 2007 |