Neuburské
Synonyma: Neuburger.
Tradiční oblasti: Rakousko, Morava.
Barva: žlutá, u vyšších přívlastků zlatožlutá.
Vůně: jemné aroma .
Chuť: středně plná až plná, harmonická, hebká, viskózní, s nižším obsahem kyselin.
Ve vůni a chuti můžeme hledat: ořechy, maliny, smetanu.
Víno: Kvalita mladého vína bývá průměrná. Vyšší a zajímavější kvality je dosahováno ležením vína na lahvi. Víno se ležením zaplňuje a přibývá buketních látek červeného ovoce, zvyšuje se viskozita vína a vzrůstá sametový dojem v ústech. Dochuť vína je harmonická, neutrální a dlouhá. Z průměrného mladého se stává často přitažlivé, lahvově zralé víno neutrálního typu.
Neuburské-kabinetní víno,suchéVýrobce: Vajbar Bronislav Rok: 2006 Víno pro Vás ochutnal sommelier Branko Černý: Barva je bohatá, sytá, plná až olejnatá, sytě žlutá. Zemité a plné vůni dominují tóny domácího kompotovaného ovoce, v závěru kombinované s pečenou hruškou. Chuť spojuje ideálně charakter projevu odrůdy s charakterem kabinetu. Je svěží, lehčí, byť se zaobleným tělem, zemitá a kořenitá s výrazným osvěžením kyselinou. Překvapí srovnání až přezrálého buketu s velmi svěží chutí. Doporučuji k těstovinám a luštěninovým salátům, studeným pečeným masům či pečené cuketě a lilku na olivovém oleji. |
Neuburské-kabinetní víno,suchéVýrobce: Vajbar Bronislav Rok: 2007 Víno pro Vás ochutnal sommelier Branko Černý: Barva řidší, čirá a jiskrná, jemně zlatá s lehkým zeleným nádechem. Vůně je velmi široká, pevná, ovocně kořenitá s náznakem zemitosti. Vynikají citrusy a bílé broskve. Chuť je lehká a svěží, přitom však zakulacená. Výrazně ovocná, ve středu plná až nasládlá, ke konci svěží kyselinka. Podávejte k jemným úpravám jehněčího masa s bylinkami a k pečené zelenině. |
Neuburské-jakostní víno,suchéVýrobce: Tetur Vladimír Rok: 2003 |
Neuburské-pozdní sběr,suchéVýrobce: Tetur Vladimír Rok: 2004 |