Muškát Ottonel
Synonyma:Muscat Ottonel, Ottonel Muskotály.
Tradiční oblasti: Francie (Alsasko), Maďarsko.
Barva: světle žlutá.
Vůně: jemná, muškátová.
Chuť: jemná, lehká, kratší, muškátová.
Ve vůni a chuti můžeme hledat: růži, muškát.
Víno: Vína Muškátovu Ottonelu mohou být plná a harmonická, pokud mají příznivý obsah kyselin a jsou-li reduktivně vyškolena s co možná nejnižším stupněm okysličení. Ale často se setkáváme s víny přívlastkovými z přezrálých hroznů, která postrádají úměrné množství kyselin, jsou široká, s vyššími barevnými odstíny a s hořkým odchodem. K dosažení vysoké jakosti vína musí mít vinař dostatečné technologické zkušenosti s touto odrůdou. Podle zkušeností z Rumunska (Murfatlar) nebo z Rakouska (Burgenland) je možné vytvořit z přezrálých hroznů této odrůdy vynikající přírodní dezertní vína s obsahem zbytkového cukru.
Muškát Ottonel-kabinetní víno, suchéVýrobce: Vajbar Bronislav Rok: 2007 Víno pro Vás ochutnal sommelier Branko Černý: Barva vína je velmi lehká, reduktivní, světle zlatá se zelenými odlesky. Vůně je velmi decentní, jemná a kořenitě ovocná. Najdeme v ní všechny charakteristické tóny odrůdy, ale velmi jemně, jakoby na pozadí. Stejně jako vůně je decentní a tlumená i chuť, která je příjemně kořenitá, ovocná i lehce nasládlá, s výrazným vjemem hruškového a angreštového kompotu, zakončená jemnou kyselinkou. Podávejte k těstovinovým a zeleninovým salátům s jemně upraveným masem a smetanovým dresinkem. |