Muškát moravský
Synonyma: Mopr.
Tradiční oblasti: Morava.
Barva: světle žlutá.
Vůně: výrazná muškátová vůně.
Chuť: lehčí, s nižším obsahem kyselin.
Ve vůni a chuti můžeme hledat: muškát, příjemnou lehkost spojenou s ovocnými tóny.
Víno: Zpracování hroznů na kvalitní víno s muškátovou vůní je náročné na umění vinaře jak ve vinici, tak ve sklepě. Jedině vína dostatečně reduktivní povahy a s příjemným obsahem kyselin mají šanci na přízeň konzumenta. Při nevhodných manipulacích jsou vína tenká, plochá, s nepříjemnými tóny kyseliny mléčné. Vína muškátu moravského jsou vhodná do směsí a jako součást značkových vín i sektů.
Muškát moravský-kabinetní víno,polosuchéVýrobce: Vajbar Bronislav Rok: 2011 Barva vína je jemně zlatá. Vůně je až neuvěřitelně intenzivní, dokonale odrůdová. Čerstvé zralé hrozny doplňují tóny muškátového oříšku a květů, na pozadí jasmín a pomerančové květy. Chuť je opulentní, oblá a měkká, přitom však svěží a dynamická. Hrozny a muškáty si pohrávají s citrony, pomelem a grepy, v delším konci nezralý ananas. Ocenění : Zlatá medaile Vinařské Litoměřice 2012 |
Muškát moravský,pozdní sběr,polosuchéVýrobce: Vajbar Bronislav Rok: 2009 Víno pro Vás ochutnal sommelier Branko Černý : Barva vína je světle zlatá s jemným olivovým tónem. Vůně je velmi intenzivní, bohatá, koncentrovaně ovocná, s tóny přezrálých i sušených hroznů, aromatického koření i akátového květu. Chuť je zprvu velmi výrazná, koncentrovaně ovocná a květnatá, poté přechází do velmi dlouhé a jemné báze lipového květu a medu. Najdeme v ní i jablečný kompot s hřebíčkem a badyánem. V závěru pikantní kyselina. Doporučuji k aromatickým pokrmům asijského či mexického původu. Ocenění : zlatá medaile Weinparade Poysdorf 2010 |
Muškát moravský-kabinetní víno,polosuchéVýrobce: Vajbar Bronislav Rok: 2008 Víno pro Vás ochutnal Branko Černý. Barva vína je světlejší, žluto-zlatá, jiskrná. Vůně je velmi intenzivní, bohatá, koncentrovaně ovocná, s tóny vyzrálého červeného grepu a čerstvých hroznů. Chuť je sametově hladká, velmi plná, bohatá a harmonická, s projevy kompotovaného angreštu, třešní, hrušek. V závěru smetanové. Doporučuji k širokému spektru pokrmů ze světlých mas, unese i asijské a aromatické úpravy. Ocenění : zlatá medaile Poysdorf 2009 |
Muškát moravský-pozdní sběr,polosuchéVýrobce: Vajbar Bronislav Rok: 2007 Víno pro Vás ochutnal sommelier Branko Černý: Barva je lákavá, jiskrná, svěže zlatistá s ohníčky. Vůně je komplexní, široká, nazrálá, ovocně kořenitá. Není agresivní a jistě potěší milovníky jemných buketů. Najdeme v ní komplex ovocných kompotů. Chuť je plná, široká, bohatě ovocná. Nacházíme broskve, hrušky, medový meloun i zralé citrusy. Víno je středně dlouhé, příjemně suché, se svěží kyselinou a minerálním podtónem. Podávejte k masovo-zeleninovým směsím či žampionům plněným sýrovou nádivkou. Ocenění : diplom VVT 2008 |
Muškát moravský-jakostní víno,suchéVýrobce: Tetur Vladimír Rok: 2004 |
Muškát moravský-pozdní sběr,polosuchéVýrobce: Tetur Vladimír Rok: 2005 |
Muškát moravský-jakostní víno,suchéVýrobce: Tetur Vladimír Rok: 2006 |
Muškát moravský-pozdní sběr,polosuchéVýrobce: Tetur Vladimír Rok: 2006 |
Muškát moravský-kabinetní víno,suchéVýrobce: Tetur Vladimír Rok: 2007 zlatožlutá barva, velmi aromatické víno s muškátovou až pomerančovou vůní, jemnou ovocnou chutí a perspektivní kyselinkou. Ocenění : stříbrná medaile Valtické vinné trhy 2008 Silver Medal MUVINA 2008 Prešov stříbrná medaile AWC VIENNA 2008 |
Muškát moravský-kabinetní víno,suchéVýrobce: Morávia Víno Rok: 2004 |