Zaregistrovat

Muškát moravský

Muškát moravský

Synonyma: Mopr.

Tradiční oblasti: Morava.

Barva: světle žlutá.

Vůně: výrazná muškátová vůně.

Chuť: lehčí, s nižším obsahem kyselin.

Ve vůni a chuti můžeme hledat: muškát, příjemnou lehkost spojenou s ovocnými tóny.

Víno: Zpracování hroznů na kvalitní víno s muškátovou vůní je náročné na umění vinaře jak ve vinici, tak ve sklepě. Jedině vína dostatečně reduktivní povahy a s příjemným obsahem kyselin mají šanci na přízeň konzumenta. Při nevhodných manipulacích jsou vína tenká, plochá, s nepříjemnými tóny kyseliny mléčné. Vína muškátu moravského jsou vhodná do směsí a jako součást značkových vín i sektů.


Ilustrační obrázek

Muškát moravský-kabinetní víno,polosuché

Výrobce: Vajbar Bronislav

Rok: 2011

Barva vína je jemně zlatá. Vůně je až neuvěřitelně intenzivní, dokonale odrůdová. Čerstvé zralé hrozny doplňují tóny muškátového oříšku a květů, na pozadí jasmín a pomerančové květy. Chuť je opulentní, oblá a měkká, přitom však svěží a dynamická. Hrozny a muškáty si pohrávají s citrony, pomelem a grepy, v delším konci nezralý ananas.

Ocenění :

Zlatá medaile Vinařské Litoměřice 2012 

Muškát moravský,pozdní sběr,polosuché

Muškát moravský,pozdní sběr,polosuché

Výrobce: Vajbar Bronislav

Rok: 2009

Víno pro Vás ochutnal sommelier Branko Černý :

Barva vína je světle zlatá s jemným olivovým tónem. Vůně je velmi intenzivní, bohatá, koncentrovaně ovocná, s tóny přezrálých i sušených hroznů, aromatického koření i akátového květu. Chuť je zprvu velmi výrazná, koncentrovaně ovocná a květnatá, poté přechází do velmi dlouhé a jemné báze lipového květu a medu. Najdeme v ní i jablečný kompot s hřebíčkem a badyánem. V závěru pikantní kyselina.

Doporučuji k aromatickým pokrmům asijského či mexického původu.

Ocenění :

zlatá medaile Weinparade Poysdorf 2010 

Muškát moravský-kabinetní víno,polosuché

Muškát moravský-kabinetní víno,polosuché

Výrobce: Vajbar Bronislav

Rok: 2008

Víno pro Vás ochutnal Branko Černý.

Barva vína je světlejší, žluto-zlatá, jiskrná. Vůně je velmi intenzivní, bohatá, koncentrovaně ovocná, s tóny vyzrálého červeného grepu a čerstvých hroznů. Chuť je sametově hladká, velmi plná, bohatá a harmonická, s projevy kompotovaného angreštu, třešní, hrušek. V závěru smetanové.

Doporučuji k širokému spektru pokrmů ze světlých mas, unese i asijské a aromatické úpravy.

Ocenění :

zlatá medaile Poysdorf 2009

Muškát moravský-pozdní sběr,polosuché

Muškát moravský-pozdní sběr,polosuché

Výrobce: Vajbar Bronislav

Rok: 2007

Víno pro Vás ochutnal sommelier Branko Černý:

Barva je lákavá, jiskrná, svěže zlatistá s ohníčky. Vůně je komplexní, široká, nazrálá, ovocně kořenitá. Není agresivní a jistě potěší milovníky jemných buketů. Najdeme v ní komplex ovocných kompotů. Chuť je plná, široká, bohatě ovocná. Nacházíme broskve, hrušky, medový meloun i zralé citrusy. Víno je středně dlouhé, příjemně suché, se svěží kyselinou a minerálním podtónem.

Podávejte k masovo-zeleninovým směsím či žampionům plněným sýrovou nádivkou.

Ocenění :

diplom VVT 2008

Muškát moravský-jakostní víno,suché

Muškát moravský-jakostní víno,suché

Výrobce: Tetur Vladimír

Rok: 2004

Muškát moravský-pozdní sběr,polosuché

Muškát moravský-pozdní sběr,polosuché

Výrobce: Tetur Vladimír

Rok: 2005

Muškát moravský-jakostní víno,suché

Muškát moravský-jakostní víno,suché

Výrobce: Tetur Vladimír

Rok: 2006

Muškát moravský-pozdní sběr,polosuché

Muškát moravský-pozdní sběr,polosuché

Výrobce: Tetur Vladimír

Rok: 2006

Muškát moravský-kabinetní víno,suché

Muškát moravský-kabinetní víno,suché

Výrobce: Tetur Vladimír

Rok: 2007

zlatožlutá barva, velmi aromatické víno s muškátovou až pomerančovou vůní, jemnou ovocnou chutí a perspektivní kyselinkou.

Ocenění :

stříbrná medaile Valtické vinné trhy 2008

Silver Medal MUVINA 2008 Prešov

stříbrná medaile AWC VIENNA 2008

Muškát moravský-kabinetní víno,suché

Muškát moravský-kabinetní víno,suché

Výrobce: Morávia Víno

Rok: 2004