Modrý Portugal
![Modrý Portugal](images/kolekce-vin/odruda-163997.jpg)
Synonyma: Oportó, Kraljevina, Portugaljka, Portugizac Crni, Portugais Bleu, Blauer Portugieser.
Tradiční oblasti: Rakousko, Čechy, Morava, Maďarsko.
Barva: jemně rubínová.
Vůně: jemně květinová.
Chuť: lehčí, s menším obsahem tříslovin, harmonická.
Ve vůni a chuti můžeme hledat: květiny, čerstvé seno.
Víno: Odstín červené barvy vína odpovídá velikosti sklizně, ale vždy je méně intenzivní než u Svatovavřineckého. Mladé víno má jemnou květinovou vůni, která je nesmírně příjemná. Při zrání vína se objevůjí vůně čerstvého sena. Použitím zvláštní technologie, tzv. karbonické macerace, lze z Modrého Portugalu vytvořit velmi příjemný typ mladého červeného vína. To přichází na trh pod názvem "Martinské víno" v den svátku sv. Martina (11. listopadu). Víno Portugalu se občas užívalo ke spojování s vínem Frankovky, aby se dosáhlo rychlejšího zrání a zjemnila se tvrdost kyselin a tříslovin Frankovky. Takovou směs nazývali na Slovácku "Slovácký granát" a bývala velmi oblíbená.
![]() | Modrý Portugal-pozdní sběr,suchéVýrobce: Vajbar Bronislav Rok: 2015 Velmi příjemně pitelné ovocné červené víno. Konzumujte ho trochu podchlazené, zvýrazníte tím svěžest a ovoce. Barva je sytě fialová s višňovými odlesky. Vůně je přímočará, svěže ovocná. Velmi příjemné jsou tóny lesního ovoce – borůvek, ostružin i černých višní. V závěru pikantní traviny. Chuť je pevná, středně plná. Výrazné tóny ovoce z buketu pokračují. Prosazuje se zejména borůvka s brusinkou, přidává se tříslo a jemné tóny koření. Dlouhý závěr přináší brusinkovou marmeládu s pikantním kořením. Doporučujeme k lingvinám s domácí omáčkou Bolognese. |
![]() | Modrý Portugal-pozdní sběr,suchéVýrobce: Vajbar Bronislav Rok: 2012 Víno pro Vás ochutnal sommelier Branko Černý: Barva vína je granátově fialová. Vůně je plná a svébytná, s výraznými projevy kouře, pražené kávy a čokolády. V druhé vlně i zelená káva, černý jeřáb a višňová pecka. Chuť je plná a velmi výrazná, s projevy černých višní, včetně pecek, zralých blum i švestek, ostružin. V závěru pak rybízovo-borůvková povidla včetně drobné připáleniny. Doporučuji k burgundské pečeni. Ocenění: stříbrná medaile Vinařské Litoměřice 2013 stříbrná medaile Weinparade Poysdorf 2013 |
![]() | Modrý Portugal-pozdní sběr,suchéVýrobce: Vajbar Bronislav Rok: 2011 Barva vína je višňová s odleskem do fialova. Vůně je plná a mohutná, s výraznými projevy černých višní, třešní, kompotu z černého jeřábu a marmelády z černého bezu. V závěru najdeme i aromatické koření. Chuť je plná a velmi výrazná, přitom však velmi harmonická a až sametová. Nastupují čerstvé šťávy z třešní, bezu a borůvek, za nimi jemné stopy třísla i decentní višňová kyselina. Dochuť je velmi dlouhá a ovocná. Ocenění : vítěz kategorie Vinum Juvenale 2011 |
![]() | Modrý Portugal-pozdní sběr,suchéVýrobce: Vajbar Bronislav Rok: 2008 Víno pro Vás ochutnal sommelier Branko Černý: Barva vína je tmavá, višňová, s černo-fialovými okraji. Vůně je koncentrovaně ovocná, výrazně višňovo-třešňová, v druhé vlně marmeládová, s výraznou peckovinou v závěru. Chuť dokonale koresponduje s vůní, najdeme v ní nazrávající tříslovinu a čistou, ovocnou kyselinu. Doporučuji ke grilovaným vepřovým masům, divoké kachně, italským těstovinám či pizze. |
![]() | Modrý Portugal-pozdní sběr,suchéVýrobce: Vajbar Bronislav Rok: 2007 Víno pro Vás ochutnal sommelier Branko Černý: Barva je jasná a veselá s fialovými tóny. Vůně je intenzívní, plná, hebká, bohatá i svěží, typicky odrůdová. Cítíme višně i s peckou, na pozadí sladká smetana. Chuť je velmi příjemná, dlouhá, oblá a sametová. Cítíme pecky i višně z buketu, zasazené do sladké třísloviny.V druhé části je višňový likér. Podávejte ke grilovanému drůbežímu masu či vepřovým steakům na čerstvých tomatech. |
![]() | Modrý Portugal-pozdní sběr,suchéVýrobce: Vajbar Bronislav Rok: 2006 Víno pro Vás ochutnal sommelier Branko Černý: Barva vína je tmavá, višňově černá s fialovými okraji, připomíná spíše Cabernet Sauvignon.Vůně je ovocná, výrazně višňovo-třešňová, až marmeládová, s výraznou peckovinou v závěru. Chuť dokonale koresponduje s vůní, nejdeme v ní příjemně nazrálou jemnou tříslovinu. Krásné odrůdové víno, jemné až sametové, svěží, byť zdaleka ne tak lehké, jak bývají běžné Modré Portugaly. Doporučuji ke grilovaným vepřovým masům, divoké kachně, bažantu s kaštanovou nádivkou či vepřové pečeni v tomatech.
Ocenění : stříbrná medaile FESTWINE 2006 diplom VVT 2006 |
![]() | Modrý Portugal-jakostní víno,suchéVýrobce: Tetur Vladimír Rok: 2002 Toto víno patří k nejvyhledávanějším pro svoji rubínovou barvu a jemnou květinovou vůni. V chuti je toto víno velmi jemné s nižším obsahem kyselin. Ocenění : Hustopečská pečeť |
![]() | Modrý Portugal-jakostní víno,suchéVýrobce: Tetur Vladimír Rok: 2004 Rubínová až granátově červená barva, v chuti i vůni cítíme lehké ovocné tony, sametovost a mírnou tříslovinu. |
![]() | Modrý Portugal-pozdní sběr,suchéVýrobce: Morávia Víno Rok: 2006 Alkohol : 12,06 % obj. Zb.cukr : 2,05 g/l Kyseliny : 5,75 g/l |