Zaregistrovat

Modrý Portugal

Modrý Portugal

Synonyma: Oportó, Kraljevina, Portugaljka, Portugizac Crni, Portugais Bleu, Blauer Portugieser.

Tradiční oblasti: Rakousko, Čechy, Morava, Maďarsko.

Barva: jemně rubínová.

Vůně: jemně květinová.

Chuť: lehčí, s menším obsahem tříslovin, harmonická.

Ve vůni a chuti můžeme hledat: květiny, čerstvé seno.

Víno: Odstín červené barvy vína odpovídá velikosti sklizně, ale vždy je méně intenzivní než u Svatovavřineckého. Mladé víno má jemnou květinovou vůni, která je nesmírně příjemná. Při zrání vína se objevůjí vůně čerstvého sena. Použitím zvláštní technologie, tzv. karbonické macerace, lze z Modrého Portugalu vytvořit velmi příjemný typ mladého červeného vína. To přichází na trh pod názvem "Martinské víno" v den svátku sv. Martina (11. listopadu). Víno Portugalu se občas užívalo ke spojování s vínem Frankovky, aby se dosáhlo rychlejšího zrání a zjemnila se tvrdost kyselin a tříslovin Frankovky. Takovou směs nazývali na Slovácku "Slovácký granát" a bývala velmi oblíbená.


Modrý Portugal-pozdní sběr,suché

Modrý Portugal-pozdní sběr,suché

Výrobce: Vajbar Bronislav

Rok: 2015

Velmi příjemně pitelné ovocné červené víno. Konzumujte ho trochu podchlazené, zvýrazníte tím svěžest a ovoce.

Barva je sytě fialová s višňovými odlesky. Vůně je přímočará, svěže ovocná. Velmi příjemné jsou tóny lesního ovoce – borůvek, ostružin i černých višní. V závěru pikantní traviny. Chuť je pevná, středně plná. Výrazné tóny ovoce z buketu pokračují. Prosazuje se zejména borůvka s brusinkou, přidává se tříslo a jemné tóny koření. Dlouhý závěr přináší brusinkovou marmeládu s pikantním kořením.

Doporučujeme k lingvinám s domácí omáčkou Bolognese.

Modrý Portugal-pozdní sběr,suché

Modrý Portugal-pozdní sběr,suché

Výrobce: Vajbar Bronislav

Rok: 2012

Víno pro Vás ochutnal sommelier Branko Černý:

Barva vína je granátově fialová. Vůně je plná a svébytná, s výraznými projevy kouře, pražené kávy a čokolády. V druhé vlně i zelená káva, černý jeřáb a višňová pecka. Chuť je plná a velmi výrazná, s projevy černých višní, včetně pecek, zralých blum i švestek, ostružin. V závěru pak rybízovo-borůvková povidla včetně drobné připáleniny.

Doporučuji k burgundské pečeni.

Ocenění:

stříbrná medaile Vinařské Litoměřice 2013

stříbrná medaile Weinparade Poysdorf 2013 

Modrý Portugal-pozdní sběr,suché

Modrý Portugal-pozdní sběr,suché

Výrobce: Vajbar Bronislav

Rok: 2011

Barva vína je višňová s odleskem do fialova. Vůně je plná a mohutná, s výraznými projevy černých višní, třešní, kompotu z černého jeřábu a marmelády z černého bezu. V závěru najdeme i aromatické koření. Chuť je plná a velmi výrazná, přitom však velmi harmonická a až sametová. Nastupují čerstvé šťávy z třešní, bezu a borůvek, za nimi jemné stopy třísla i decentní višňová kyselina. Dochuť je velmi dlouhá a ovocná.

Ocenění :

vítěz kategorie Vinum Juvenale 2011 

Modrý Portugal-pozdní sběr,suché

Modrý Portugal-pozdní sběr,suché

Výrobce: Vajbar Bronislav

Rok: 2008

Víno pro Vás ochutnal sommelier Branko Černý:

Barva vína je tmavá, višňová, s černo-fialovými okraji. Vůně je koncentrovaně ovocná, výrazně višňovo-třešňová, v druhé vlně marmeládová, s výraznou peckovinou v závěru. Chuť dokonale koresponduje s vůní, najdeme v ní nazrávající tříslovinu a čistou, ovocnou kyselinu.

Doporučuji ke grilovaným vepřovým masům, divoké kachně, italským těstovinám či pizze.

Modrý Portugal-pozdní sběr,suché

Modrý Portugal-pozdní sběr,suché

Výrobce: Vajbar Bronislav

Rok: 2007

Víno pro Vás ochutnal sommelier Branko Černý:

Barva je jasná a veselá s fialovými tóny. Vůně je intenzívní, plná, hebká, bohatá i svěží, typicky odrůdová. Cítíme višně i s peckou, na pozadí sladká smetana. Chuť je velmi příjemná, dlouhá, oblá a sametová. Cítíme pecky i višně z buketu, zasazené do sladké třísloviny.V druhé části je višňový likér.

Podávejte ke grilovanému drůbežímu masu či vepřovým steakům na čerstvých tomatech.

Modrý Portugal-pozdní sběr,suché

Modrý Portugal-pozdní sběr,suché

Výrobce: Vajbar Bronislav

Rok: 2006

Víno pro Vás ochutnal sommelier Branko Černý:

Barva vína je tmavá, višňově černá s fialovými okraji, připomíná spíše Cabernet Sauvignon.Vůně  je ovocná, výrazně višňovo-třešňová, až marmeládová, s výraznou peckovinou v závěru. Chuť dokonale koresponduje s vůní, nejdeme v ní příjemně nazrálou jemnou tříslovinu. Krásné odrůdové víno, jemné až sametové, svěží, byť zdaleka ne tak lehké, jak bývají běžné Modré Portugaly.

Doporučuji   ke grilovaným vepřovým masům, divoké kachně, bažantu s kaštanovou nádivkou či vepřové pečeni v tomatech.

 

Ocenění :

stříbrná medaile FESTWINE 2006

diplom VVT 2006

Modrý Portugal-jakostní víno,suché

Modrý Portugal-jakostní víno,suché

Výrobce: Tetur Vladimír

Rok: 2002

Toto víno patří k nejvyhledávanějším pro svoji rubínovou barvu a jemnou květinovou vůni. V chuti je toto víno velmi jemné s nižším obsahem kyselin.

Ocenění :

Hustopečská pečeť

Modrý Portugal-jakostní víno,suché

Modrý Portugal-jakostní víno,suché

Výrobce: Tetur Vladimír

Rok: 2004

Rubínová až granátově červená barva, v chuti i vůni cítíme lehké ovocné tony, sametovost a mírnou tříslovinu.

Modrý Portugal-pozdní sběr,suché

Modrý Portugal-pozdní sběr,suché

Výrobce: Morávia Víno

Rok: 2006

Alkohol   : 12,06 % obj.

Zb.cukr   : 2,05 g/l

Kyseliny : 5,75 g/l