Zaregistrovat

Frankovka

Frankovka

Synonyma: Blaufränkisch, Blauer Limberger, Lemberger, Kékfrankos.

Tradiční oblasti: Rakousko, Německo, Morava, Slovensko, Maďarsko.

Barva: světle i tmavě rubínová s fialovými záblesky.

Vůně: v mladém víně je travnaté aroma, které se při zrání vína mění na ostružinové vůně.

Chuť: tvrdší, s čerstvou kyselinkou a vyššími tříslovinami, kořenitá, ovocná.

Ve vůni a chuti můžeme hledat: ostružiny, skořici.

Víno: Ve vínech Frankovky je vždy poněkud více kyselin nežli v ostatních červených vínech a na počátku jsou i třísloviny tvrdší. Tato skutečnost vede producenty kvalitních vín Frankovky k podstatnějšímu snížení sklizní probírkou hroznů, k prodloužení doby nakvášení rmutu a tím získání vyššího extraktu. Současně se ponechávají taková vína delší dobu vyzrávat na sudech. Tím je možné dosáhnout při využití jablečno-mléčného kvašení výraznější charakter červeného vína, které je kořenité a současně plné s ovocnými tóny. Vína Frankovky se dají dobře skladovat a zrají na lahvi pomalu.


Frankovka-pozdní sběr,suché

Frankovka-pozdní sběr,suché

Výrobce: Vajbar Bronislav

Rok: 2011

Barva vína je temně fialová až ostružinová. Vůně je výrazná, plná a hutná, s výraznými tóny koření a povidel z lesního i zahradního ovoce. Chuť je plná, pikantí a široká, s projevy višní, švestek a pecek. V dlouhé dochuti najdeme višně i s peckou a až neskutečné množství třísla, které však i přes mládí vína není svíravé.

Ocenění :

stříbrná medaile VVT 2012

zlatá medaile Weinparade Poysdorf 2012

Frankovka-pozdní sběr,suché

Frankovka-pozdní sběr,suché

Výrobce: Vajbar Bronislav

Rok: 2008

Víno pro Vás ochutnal sommelier Branko Černý:

Barva vína je velmi hutná v granátovém tónu s fialovými odlesky.Vůně je velmi zralá a ušlechtilá s výrazným tónem švestkových povidel. V druhé vlně přichází pecky a likérové tóny. Chuť je výrazná a plná, vedle zralého třísla tu najdeme velmi zralé švestky, blumy a slívy. Závěr je dlouhý, alkoholově teplý.

Doporučuji k hovězí pečeni na smetaně, k perkeltu i grilovaným játrům.

Frankovka-pozdní sběr,suché

Frankovka-pozdní sběr,suché

Výrobce: Vajbar Bronislav

Rok: 2007

Víno pro Vás ochutnal sommelier Branko Černý:

Barva je tmavší, sytá, rubínově ohnivá. Vůně je intenzívní a nezaměnitelná, výrazně kořenitá i ovocná. Nacházíme višně, švestky, švestková povidla i celé spektrum koření, ze kterého se nejvíce prosazuje chillies. Chuť je velmi dynamická, plná a dlouhá, výrazně ovlivněná čistou chutí višní. Najdeme v ní stopy švestkových povidel, vše zasazené do příjemné třísloviny.

Podávejte k dančím medailonkům s višňovou omáčkou a smetanovými brambory.

 

Ocenění :

zlatá medaile VINUM JUVENALE 2007
 


Ocenění:

 zlatá medaile VINUM JUVENALE
Frankovka-pozdní sběr,suché

Frankovka-pozdní sběr,suché

Výrobce: Vajbar Bronislav

Rok: 2006

Víno pro Vás ochutnal sommelier Branko Černý. Barva vína je velmi hutná a plná, vyzrálá v karmínovém a fialovém tónu. Vůně je velmi zralá a ušlechtilá s jemným tónem švestkových povidel, plný košík zralého podzimního ovoce. Chuť je velmi jemná, přitom však vydatná, hutná a sametová. Vedle krásného zralého a jemného třísla tu najdeme velmi zralé švestky, blumy a slívy.

Doporučuji k hovězí pečeni na smetaně a zelenině, k domácím gulášům (i zvěřinovým) a zejména ke svíčkové Welington. 

 

Ocenění :

zlatá medaile VINUM JUVENALE 2006

3 korunky - Malá encyklopedie českých a moravských vín

Frankovka-výběr z bobulí,suché

Frankovka-výběr z bobulí,suché

Výrobce: Vinařství V & M Zborovský, v.o.s.

Rok: 2006

Sběr hroznů proběhl 1. prosince, přičemž původně byly  určeny na ledové víno. Bohužel teplé počasí a zejména ptactvo, nedovolilo hroznům vyčkat do příchodu mrazů. Víno zrálo dva roky v dubových sudech. Svým charakterem připomíná likérová a těžká jižní vína. Ve vůni i v chuti výrazné tóny modrého bobulového ovoce s kakaovo skořicovou dochutí. Velmi  extraktivní a osobité velké víno pro zvláštní příležitosti.

K čemu se hodí: Hodí se ke zvěřinovým medailónkům, k různým úpravám vepřového a hovězího masa a k mnoha druhům sýrů.

Kategorie: suché
Konzumace: 16 – 20° C, Archivace: 10 let
Vinařská oblast: Morava, Vinařská podoblast: Velkopavlovická
Vinařská obec: Velké Pavlovice, Viniční trať: Lizniperky
Cukr: 2 g/l, Kyseliny: 5,1 g/l, Bezcukerný extrakt: 29,5 g/l
Alkohol: 14,5 % obj., Číslo šarže: 3006, Objem: 0,75 L

Frankovka-jakostní víno,suché

Frankovka-jakostní víno,suché

Výrobce: Tetur Vladimír

Rok: 2003

Frankovka-pozdní sběr,suché

Frankovka-pozdní sběr,suché

Výrobce: Tetur Vladimír

Rok: 2003

Barva rubínová, vůně skořicová až višňová. V chuti plné, příjemné na konci s čokoládovými tony.

Frankovka-jakostní víno,suché

Frankovka-jakostní víno,suché

Výrobce: Tetur Vladimír

Rok: 2005

Velmi oblíbená odrůda tmavě rubínové barvy. Ve vůni je víno mírně skořicové a připomíná jádra peckovin, v chuti je plné, příjemné a velmi extraktivní s kouřovou dochutí. Je vyrobeno bezoxidovou metodou ve vinofikátoru.

Frankovka-pozdní sběr,suché

Frankovka-pozdní sběr,suché

Výrobce: Morávia Víno

Rok: 2003

Frankovka-pozdní sběr,suché

Frankovka-pozdní sběr,suché

Výrobce: Morávia Víno

Rok: 2005

Frankovka-pozdní sběr,suché

Frankovka-pozdní sběr,suché

Výrobce: Morávia Víno

Rok: 2006

Vinařská oblast Morava

Podoblast Velkopavlovická

Obec Moravský Žižkov

Trať Slovanské

Alkohol   : 13,16 % obj.

Zb.cukr   : 2,03 g/l

Kyseliny : 7,05 g/l