Zaregistrovat

Cabernet Sauvignon

Cabernet Sauvignon

Synonyma: Petit-Cabernet, Bouchet, Sauvignon Rouge.

Tradiční oblasti: Francie.

Barva: tmavě granátová barva, někdy s modravým zábleskem, stárnutím se sytost stupňuje.

Vůně: typická černorybízová.

Chuť: mohutná s dlouhotrvajícím dojmem, kořenitá, u mladých vín silně tříslovitá, u vyzrálých hebce sametová.

Ve vůni a chuti můžeme hledat: černý rybíz, třešně, ostružiny, zelenou papriku, olivy, cedrové dřevo, marmeláda, hořkou čokoládu, eukalypt, tabák, tuhu, mentol.

Víno: V nezralých ročnících a při přetížení keřů úrodou se ve víně Cabernetu objeví zelené tóny, vůně zelené papriky, hrubost. Z vyzrálých hroznů je chuť vždy černorybízová a k ní se pak druží podle polohy, půdy, sklizně a technologie vůně tmavých třešní, ostružin, tabáku, eukalyptu, anebo u velmi koncentrovaných vín ze zámoří vůně marmelády. Ve většině oblastí, kde se ve větší míře pěstuje Cabernet Sauvignon je školení vína spojenou s používáním sudů barrique, které předávají vínům další vůně a chuť, zejména po vypalování sudů (toastování). Vína této odrůdy zrají velmi pomalu. Lahvují se po jednom až dvou letech a začínají být příjemná k pití po čtyřech až pěti letech. Svého optima dosáhnou po pěti až deseti letech i později.


Cabernet Sauvignon-pozdní sběr,suché

Cabernet Sauvignon-pozdní sběr,suché

Výrobce: Vajbar Bronislav

Rok: 2006

Víno pro Vás ochutnal sommelier Branko Černý:

Barva vína je sytá, plná a hutná, tmavě rudá s fialovými okraji. Vůně je velmi komplexní, hluboká a vyzrálá, plná ušlechtilého koření a zralého ovoce. Chuť je široká a velmi lahodná, bohatá a hladká. Najdeme v ní zralé ovoce v kombinaci  s kořením, kůrou a sladkým dřevem. Velmi dlouhá, s krásným dozvukem hořké čokolády s višní v maraksinu.

Doporučuji k nejvybranějším specialitám z hovězí svíčkové a nejlepších kousků vysoké zvěřiny. Případně k rozjímání se sýrem Blue Stilton.

 

Ocenění :

stříbrná medaile Litoměřice 2006

Cabernet Sauvignon-pozdní sběr, suché

Cabernet Sauvignon-pozdní sběr, suché

Výrobce: Vajbar Bronislav

Rok: 2007

Víno pro Vás ochutnal sommelier Branko Černý:

Barva je tmavá a sytá, odrůdově plná s rubínovo-fialovými odlesky. Vůně je neuvěřitelně bohatá, široká a plná, koncentrovaná, kořenitě pichlavá i ovocná. Dominují borůvky a brusinková marmeláda. Chuť je snad ještě plnější než vůně. Převažují borůvky a borůvkový kompot. Je výrazná a přitom velmi jemná a hebká. Dlouhá dochuť je ohraničená jemnou sladkou tříslovinou.

Podávejte k biftekům nebo zvěřině s brusinkovou omáčkou.

Víno můžeme uložit na 5 - 7 let do dobrého sklepa.

Ocenění :

3 korunky - Malá encyklopedie českých a moravských vín

Cabernet Sauvignon-jakostní víno,suché

Cabernet Sauvignon-jakostní víno,suché

Výrobce: Tetur Vladimír

Rok: 2001

Cabernet Sauvignon-pozdní sběr,suché

Cabernet Sauvignon-pozdní sběr,suché

Výrobce: Tetur Vladimír

Rok: 2003

Cabernet Sauvignon-pozdní sběr BARRIQUE,suché

Cabernet Sauvignon-pozdní sběr BARRIQUE,suché

Výrobce: Tetur Vladimír

Rok: 2003

Cabernet Sauvignon-pozdní sběr,suché

Cabernet Sauvignon-pozdní sběr,suché

Výrobce: Tetur Vladimír

Rok: 2005

Cabernet Sauvignon-pozdní sběr BARRIQUE,suché

Cabernet Sauvignon-pozdní sběr BARRIQUE,suché

Výrobce: Tetur Vladimír

Rok: 2005

Ilustrační obrázek

Cabernet Sauvignon-pozdní sběr, suché

Výrobce: Tetur Vladimír

Rok: 2006

Cabernet Sauvignon-pozdní sběr BARRIQUE,suché

Cabernet Sauvignon-pozdní sběr BARRIQUE,suché

Výrobce: Tetur Vladimír

Rok: 2006

Čistá červenočerná elegantní hustá barva. Vůně je silná komplexní s kořenitými, dřevitými a praženými aromaty. V suché a silné chuti cítíme černý rybíz, bezinky, povidla zasazené do tónů ušlechtilého dřeva a kůže. Chuť je plná, harmonická zakončená sametovým tříslem.

Ilustrační obrázek

Cabernet Sauvignon-pozdní sběr,polosuché

Výrobce: Tetur Vladimír

Rok: 2007

Ilustrační obrázek

Cabernet Sauvignon-pozdní sběr BARRIQUE,polosuché

Výrobce: Tetur Vladimír

Rok: 2007

Ilustrační obrázek

Cabernet Sauvignon-výběr z hroznů,suché

Výrobce: Tetur Vladimír

Rok: 2006

Vysoká granátová barva, vůně charakteristická po ostružinách, borůvkách. V chuti cítíme černý rybíz, povidla, kompot, džem a na konci dlouhá sametová kyselinka a jemná tříslovina.